0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Emléktáblát avattak dr. Haraszti János professzor tiszteletére

Április 5-én emléktáblát avattak Budán, Pasaréten, a Gyergyó utcában Haraszti János (1924-2007) állatorvos, kutató, egyetemi tanár lakóházának falán. Az emléktábla állítását az Állatorvostudományi Egyetem és a II. Kerületi Önkormányzat támogatta.

A megjelenteket a professzor fia, ifj. Dr. Haraszti János köszöntötte, majd felolvasta Szita Károly kaposvári polgármester üdvözlő levelét. Ezután Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora emlékezett kollégájára, aki

évtizedeken át meghatározó alakja volt a magyar állatorvos-tudománynak.

Haraszti János Kaposváron, 1924. október 29-én született. A háború kellős közepén, 1943-ban érettségizett, majd felvételt nyert az akkori Agrártudományi Egyetem Állatorvosi Karára. 1951-ben szerezte meg állatorvos doktori diplomáját. Egy éven át Somogy megyében körzeti állatorvosként szolgált, majd Csukás professzor meghívására 1952-től az Állattenyésztéstan Tanszéken dolgozott, később a Szülészeti, majd a Szülészeti és Szaporodásbiológiai Tanszék és Klinika munkatársa lett. Végigjárta a ranglétra minden fokát. Így jutott el 1973-ban a tanszékvezetésig, majd 1975-ben egyetemi tanárrá nevezték ki.

Haraszti professzor iskolateremtő volt. Nem sokan mondhatják azt el magukról, hogy 8 kandidátust, 4 MTA doktort és 4 egyetemi tanárt neveltek ki, akik az egyetem vezetésében is részt vettek.

Csupán az akkori politikai környezetnek tudható be, hogy kezdeti kutatásaival, a méhhurut curettage útján való gyógykezelésével nem szerzett világhírt, hiszen nem engedték ki Amerikába. A manuális szülészetből modern, endokrinológiai alapokon nyugvó intézetet varázsolt.

Az emléktáblát dr. Sótonyi Péter és Lánszki Regő, a kerület fejlesztési és településüzemeltetési bizottságának elnöke leplezték le.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu