0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Növényvédelmi előrejelzés – előcsalogatja a meleg a kártevőket

Átvonult ugyan felettünk egy csapadékzóna, de nem sokra futotta belőle, továbbra is a szárazság határozza meg a kerti növények életét. Ahogy melegszik, egyre több kártevő bújik elő: cserebogarakra, poloskaszagú szilva- és almadarázsra, vadgesztenye-aknázómolyra, keleti gyümölcsmolyra, lepkekabócára, kerti liszteskékre számíthatunk.

Április első dekádjára továbbra is a tavaszias időjárás volt a jellemző. Átvonult az ország fölött egy csapadékzóna, de a maximális eső mennyisége nem haladta meg a 10-15 millimétert, ez is inkább a nyugati tájegységeket áztatta, másutt ennél jóval kevesebb csapadék hullott.

Ez a kis eső csupán néhány napra enyhítette az egyre súlyosbodó aszályt.

A gyümölcstermő növények túlnyomó többsége már virágba borult, csak a birs és a naspolya nem bontotta ki szirmait. A kajszi már elvirágzott, hozza a hajtásait. Virágzása idején a Duna-Tisza közén a fagyok alaposan megritkították a lehetséges termést, így ezekben a körzetekben az idén sem várható sok barack.

Több kártevő előbújt a tavaszi meleg hatására.

Az áprilisi cserebogár tömegesen rajzik a homokhátsági területeken, néhány térségben pedig már a májusi cserebogár egy-két egyedét is befogták a fénycsapdák.

Ez most a májusi cserebogár V. törzse. A közvetlenül jelentkező lombrágás mellett ezekben a térségekben számolni kell a lerakott tojásokból kikelő cserebogárpajorok kártételével, szántóföldön és kertészeti területeken egyaránt.

A szilva virágzásával együtt megjelentek a poloskaszagú szilvadarazsak is. Bár létszámuk most még nem magas, ez az érték minden bizonnyal növekedni fog. Sziromhullás idejére föl kell készülni az ellenük való védekezésre. Szintén megfigyeltek már az almafák virágain poloskaszagú almafadarazsakat is, bár még kis számban.

A főváros térségében megjelent a feromoncsapdákban a keleti gyümölcsmoly, ezért figyelni kell a kártevő rajzásdinamikáját az optimális védekezési időpont meghatározásához.

Fontos az első nemzedék elleni védekezés jó időzítése, mert ezzel a további rajzások mértékét jelentősen csökkenteni lehet.

Ebben az évben a vadgesztenye-aknázómoly első lepkéi korábban kezdték meg repülésüket. Létszámuk már most igen magas, ezért súlyosan veszélyeztetik az amúgy is sokat szenvedő gesztenyefákat. A korai rajzás miatt valószínűleg nem lesz elegendő egyetlen, jól időzített védekezés.

Inváziós kártevőink közül az amerikai lepkekabóca áttelelt egyedei fokozatosan bújnak elő téli rejtekhelyükről. Ha nem következik be váratlan lehűlés, nemsokára elkezdődik tojásrakásuk.

Az előző évben a kerti liszteskék tömeges kártétele keserítette meg a kertészkedők életét. A téli időjárás keveset pusztított el belőlük,

így az idei szezonban sem lesz könnyebb dolgunk ezzel a rendkívül nehezen irtható kártevővel.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: Kertészet és Szőlészet