0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Küszködnek az ír húsmarha termelők a Brexit miatt

A Brexit miatt kialakult nehéz gazdasági helyzet szenvedő alanyai, többek között az ír húshasznú szarvasmarhát tartó gazdák. Az Ír Szarvasmarha- és Juhtermelők Szövetség elnöke szerint az ír húsmarha ágazatnak mentőcsomagra van szüksége Brüsszeltől.

Patrick Kent, az Ír Szarvasmarha- és Juhtermelők Szövetségének (ICSA) elnöke egy Brexit támogatási csomag azonnali bevezetését sürgeti az ágazat számára.

Úgy véli, hogy az intézkedésre azért lenne szükség, mert az ír marhahús termelő gazdák folyamatosan a Brexit bizonytalanságának hatásával küzdenek.

„A marhahús-termelők számára a Brexit már ténylegesen megtörtént.”- fejtette ki.

Mialatt a Brexit körüli viták folynak, az októberig történő kiterjesztés csak a bizonytalanságot hosszabbítja meg

– mondta Patrick Kent, aki április 17-én a Dáilben, a Mezőgazdasági, Élelmiszerügyi és Tengeri Bizottság ülésén a Food Wise 2025 tervezet kapcsán szólalt fel a marhahús ágazat jövőjéről.

„Az ICSA becslései szerint a fő marhahús termelők a Brexitet megelőző 2015-ös évhez képest, közel 4 millió eurót veszítenek hetente, az ökrökön, az üszőkön és a fiatal bikákon együttesen.”

A közepes minőségű ökrökre vonatkozó jelenlegi alapár 3,70 euró, ami alacsonyabb, mint a reálköltség, amely legalább 5 eurót jelent, a munkaerő költséget nem számolva.

Az ír gazdák vesztesége a tavalyi évhez képest váltakozik, de jellemzően az üszőknél 75-100 euró, az átlagos fiatal bikáknál ennél is több, akár 200 euró veszteséget is elkönyvelhetnek állatokként.

Forrás: agriland.ie