0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szójabab – Az amerikai kapcsolat

Európa első számú szójabab-beszállítója az Egyesült Államok: 121 százalékkal, vagyis több mint duplájára nőtt az uniós import 2018 júliusa és 2019 áprilisa között az előző év azonos időszakához képest – derül ki az Európai Bizottság frissen közzétett adataiból.

Az EU évente mintegy 14 millió tonna szójababot importál az állatok – többek között csirkék, sertések és szarvasmarhák – takarmányozásához használt fehérjeforrásként, valamint tejtermelésre.

Az Egyesült Államokból származó szójabab versenyképes árának köszönhetően igen vonzó takarmányozási lehetőséget kínál az európai importőrök és felhasználók számára – áll a közleményben.

Az uniós szójabab-behozatal 72 százalékával

az Egyesült Államok jelenleg Európa első számú beszállítója. Európa pedig az USA szójababkivitelének messze legjelentősebb – annak 22 százalékát – felvevőpiaca, megelőzve ezzel Kínát (18 százalék) és Mexikót (9 százalék).

A számos területen és termékkel (többek között a szójababbal) folytatott kereskedelem élénkítése egyike volt a Juncker és Trump elnök által 2018. július 25-én tett közös nyilatkozat célkitűzéseinek. Az Európai Bizottság nyomon követi a vállalt kötelezettségeket, és rendszeresen adatokat tesz közzé az Egyesült Államokból származó uniós szójabab-behozatalról.

2019 januárjában a Bizottság megállapította, hogy

az Egyesült Államokból származó szójabab megfelel a bioüzemanyagokban történő felhasználásra vonatkozó uniós technikai követelményeknek.

Ez a döntés az európai piaci lehetőségek bővítése révén lehetőséget teremt a szójabab-kivitel tovább növelésére.

Az Egyesült Államok egyúttal az Unió által importált agrár-élelmiszeripari termékeknek is a legjelentősebb beszállítója. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy 2018 februárja és 2019 januárja között az Egyesült Államokból származó agrár-élelmiszeripari behozatal értéke 14 százalékkal nőtt. Ez 1,5 milliárd EUR értéknövekedést jelent, ami elsősorban a szójabab, a szójababból készült olajpogácsa és számos egyéb termék behozatalában tapasztalható növekedésnek tudható be.

Forrás: Európai Bizottság