0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Növényvédelmi előrejelzés – Tűzelhalásveszély

Érdemes védekezni a cserebogár, a tarka szőlőmoly, és preventív jelleggel a baktériumos tűzelhalás ellen is.

Az elmúlt időszak átlagosnál melegebb, már-már nyárias időjárása felgyorsította a gyümölcsfák elvirágzását. A rövid ideig tartó virágzás nem kedvez a jó termékenyülésnek – ezúttal is kérdéses, hogy a rovaroknak volt-e elegendő idejük a megporzásra.

 

A meleg idő előcsalogatta a bundásbogarakat, melyek szinte válogathatnak, mely növények virágaiban rágják el a portokokat és a bibét. A gyomok közül a pitypang a legvonzóbb, sok esetben elcsalogatja a bogarakat a haszonnövényekről.

 

Megjelentek a májusi cserebogarak is, bár egyedszámuk most még nem magas. A hím–nőstény arány kiegyenlítődésekor védekezzünk a bogarak ellen, mert a lerakott tojásokból kikelő pajorok ellen már csak sokkal nehézkesebben és rosszabb hatékonysággal tudunk majd.

 

A szőlőben több helyen károsít az ékköves faaraszoló. Nagyobb tömegben komoly károkat okoz, mert a hernyók egyetlen éjszaka több rügyet vagy hajtást képesek szétrágni. Megkezdte rajzását a tarka szőlőmoly. A feromoncsapdák tájegységenként különböző egyedszámban fogják a lepkéket. Az első szétterülő szőlőleveleken már jól láthatóak a szőlő gubacsatka által okozott tünetek. Az egyes szőlőfajták atkaérzékenysége igen eltérő, ezért a védekezés szükségességéről fajtánként kell meggyőződni.

 

Almástermésű fáinkon már a száraz időben is járványveszélyt jeleztek a baktériumos tűzelhalást előrejelző számítógépes szoftverek, tehát preventív jelleggel védekezzünk a kórokozó ellen, egészen a veszély elmúltáig. A tűzelhalás mellett most károsít az alma bimbólikasztó, megjelentek a levéltetvek a fiatal hajtásokon a levélpirosító levéltetvek mellett. Folyamatosan védekezni kell a varasodás és a lisztharmat kórokozói ellen, és kiemelten kell figyelni a vértetvek szívogatását, mert már megjelentek az első viaszos vértetűpamacsok a fák ágain.

 

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.novenyvedelem.nak.hu és a www.magyarnovenyorvos.hu honlapokat.

Forrás: Kertészet és Szőlészet