0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Csökkennek a beporzó rovar fajok Nagy-Britanniában

Több beporzásért felelős rovarfaj tűnt el Nagy-Britannia területéről. A kutatás eredményei azt mutatták ki, hogy a vadon élő beporzó rovarokfajok egyharmada csökkent, míg egy tizedüknél növekedést tapasztaltak.

A Brit Ökológiai és Hidrológiai Központ által vezetett kutatás 1980-tól 2013-ig 353 vadon élő méh és zengőlégy faj jelenlétét mérte a Nagy-Britanniában. Ennek alapján kiderült, hogy azokon a területeken, ahol a méréseket végezték, a fajok egyharmada csökkenést mutatott, míg az egy tizedük növekedett. A fajok fennmaradó részének eloszlása stabil volt, illetve a változás nem volt számottevő.

A tanulmány pozitív, de nem várt eredménye, hogy azon kulcsfontosságú méhfajok száma növekedett, amelyek az olyan virágos szántóföldi növények beporzásáért felelősek, mint például az olajmag repce.

Ez annak többek között annak tudható be, hogy a tömegesen virágzó szántóföldi növények termesztése növekedett a tanulmányi időszak alatt.

A Nature Communications folyóiratban megjelent kutatás azt is kimutatta, hogy átlagosan a méh és a zengőlégy fajok földrajzi területe egynegyedével csökkent. Ez 11 faj eltűnését jelenti minden négyzetkilométeren.

Az észak-britanniai beporzó fajok esetében az összes veszteség nagyobb volt, melynek az éghajlatváltozás lehet az oka. Azoknál a fajoknál, amelyek a hidegebb hőmérsékletet részesítik előnyben, csökkent a földrajzi kiterjedésük.

Az Ökológiai és Hidrológiai Központnak végzett kutatás vezetője, Dr. Gary Powney elmondta, hogy a nagyszámú fajok megfigyelésének elemzéséhez a legmodernebb statisztikai módszereket használták fel, amely széles körű eltéréseket tártnak fel a beporzó rovarok eloszlásának változásában. A változásokat nem kizárólag egy dolog okozza, de az élőhelyek elvesztése nagy szerepet játszik a hanyatlásban.

„A kulcsfontosságú szántóföldi növények beporzásáért felelős rovarfajok növekedése jó hír, azonban ezek fajok a beporzók csak egy relatív kis csoportját jelentik.

Ezért, mivel a fajok összességében csökkentek, kockázatos lenne, ha kizárólag erre csoportra támaszkodnánk, a hazánk hosszú távú élelmiszerbiztonságának támogatása tekintetében.”

Dr. Claire Carvell, az Ökológiai és Hidrológiai Központnak írt tanulmány társszerzője, rámutat arra, hogy többféle környezeti nyomás létezik, ami a méh és a zengőlégy fajok előfordulási mintáinak változásához vezet Nagy Britanniában.

„Nagy szükségünk van több nagyszabású adatra az előfordulási mintákról és a beporzók csökkenésének okairól. Az elemzés eredményei alátámasztanak korábbi tanulmányokat és felhívja a figyelmünket olyan védelmi intézkedések bevezetésére, mint a környezetbarát gazdálkodás és kertészkedés, amelyeknek tartós pozitív hatása lehet a vadon élő beporzókra a vidéki és városi tájakon. Azonban az intézkedések további finomításra szorulnak, annak érdekében, hogy a fajok szélesebb köre profitálhasson belőle.”

„A fajok észlelésének rögzítése mellett nemzeti szinten is szükség van a beporzók számának szabványosabb monitorozására, amely végrehajtására

egy új beporzó megfigyelési rendszert állítanak fel az Egyesült Királyság területén.”

Ehhez a tanulmányhoz több, mint 700 000 feljegyzés kerül elemzésre, amelyből a legtöbbet a Méhek, Darazsak és Hangyák Nyilvántartási Társaságának (BWARS) és az Egyesült Királyság Zengőlégy Nyilvántartási Rendszerének szakértő természettudósai gyűjtötték össze. A témában ez az első ilyen jellegű tanulmány, hiszen korábban nem volt hasonló nagyszabású, hosszú távú, fajspecifikus becslés a Nagy- Britanniában élő beporzó rovarok eloszlásának változásáról.

Forrás: sciencedaily.com