0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az erdő megfiatalítását szolgálja a fakitermelés a Bükkben

A természetvédelmi hatóság engedélyével és a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal egyeztetett módon végzett fakitermelést az Egererdő Zrt. a Bükkben. A Tar-kő közelében a WWF által kifogásolt favágás célja az erdő megfiatalítása.

Amennyiben kizárólag gazdasági szempontok szerint vágták volna ki a fákat, akkor a fakitermelés már 50 évvel korábban, az állomány 130 éves korában megtörtént volna. A védett területeken folyó erdőgazdálkodás során a gazdasági szempontok azonban másodlagosak.

Az idős erdők viszont kiemelten fontosak, mert fajgazdagságuk révén a térség meghatározó állományai. Lehetőséget adnak olyan fajok és a fajok közötti kapcsolatok megjelenésére, melyek léte csak egy adott koron felül lévő fákban lehetséges. Ilyen például a remetebogár, mely csak a 200 év feletti fákban fordul elő. Az erdőgazdálkodók, köztük az Egererdő Zrt. ezért facsoportokat, lábon álló és fekvő korhadt fákat hagynak hátra.

A kérdéses erdőrészben több évtizeden át tartó erdőfelújítási munka folyik, melynek során az idős erdő mintegy felét hátrahagyták.

A fennmaradó részen is csak azon a szűk egy hektáron vágták ki az idős fákat, amelyen a természetes úton születő csemeték további növekedéséhez ez már szükséges volt.

A WWF hazai hivatásos természetvédelem munkáját veszi semmibe, amikor a tények egy részének ismertetése nélkül ágazatok közötti ellentétként próbálja ábrázolni a szakmailag egyeztetett folyamatokat. A védett területeken történő fakitermelés folyamata jól szabályozott, melyben a hivatalos természetvédelem megfelelő jogosítványokkal rendelkezik.

Az erdőtervezés során a természetvédelmi szervezetek véleményeltérés nélkül hozzájárultak a kérdéses erdőrészletben tervezett fakitermeléshez.

A WWF által hiányolt kezelési terveket az illetékes természetvédelmi szervek a saját ütemterveiknek megfelelően dolgozzák ki, azok elkészültéig azonban az erdőtervek természetvédelmi szempontból véleményezett és ellenőrzött, több szempontból is részletesebb kezelési terveknek minősülnek. A kérdéses erdőrészletre vonatkozó tervek négy évvel ezelőtt készültek el, a fél évvel ezelőtt zajló konkrét munkavégzéssel kapcsolatos egyeztetések és bejelentések megtörténtek, a természetvédelmi szempontok érvényesülése a térségben is biztosított.

Forrás: EGERERDŐ Zrt. közlemény