0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

A XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok tenyésztési díjai

Május 10-én, a kiállítás második napján adták át a tenyésztési díjakat, a Magyar Állattenyésztők összevont tenyésztési nagydíját, és OMÉK társrendezvény lévén, a miniszteri különdíjat is. Ezeken kívül számos más elismerést vettek át a szakemberek.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége összevont tenyésztési nagydíját a kiállításon legeredményesebben szereplő kiállító a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. kapta.A díjat Janesz János állattenyésztési igazgató vette át Zászlós Tibortól, a MÁSZ elnökétől

A Nagy István agrárminiszter által adományozott OMÉK miniszteri különdíjat az Abaúji Papp Charolais Kft. kapta a színvonalasan kiállított charolais tenyészállataiért. Az elismerést Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára adta át Papp Sándornénak.

youtube://v/RjU3ebkbq5Y

 

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége minden évben egy személy részére ítéli oda a Horn Artúr-díjat. Ebben az elismerésben az idén Lejtényi György részesült. A kitüntetett 1992-től 12 éven át volt igazgatója az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Vállalatnak, illetve jogutódjának az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft.-nek. Maradandót alkotott a hazai szarvasmarha-teljesítményvizsgálat új szervezetének létrehozásában, eszközállományának fejlesztésében.

A BAROMFITENYÉSZTÉS DÍJAI

Az ország minden tájáról 14 kiállító 56 kiállított csoporttal, illetve hibriddel vett részt az eseményen. A bemutatott csoportokat Mihók Sándor, Bögréné Bodrogi Gabriella, Látits Miklós és Benk Ákos értékelte.

A 6 fajtacsoportban összesen 18 kategóriadíjat, 2 különdíjat és 1 nagydíjat adtak át.

A kiállítás baromfitenyésztési nagydíját a jászszentlászlói Integrál Group Kft. érdemelte ki a lúd fajtacsoportok bemutatásáért.

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara 2014-ben a baromfitenyésztés területén végzett kiemelkedő oktatási, kutatási, továbbá fajtanemesítési és -fenntartási tevékenység elismerésére Sófalvy Ferenc Vándordíjat alapított. A díj alapító okirat szerinti odaítéléséről három tagú kuratórium dönt. Ebben az elismerésben az idén dr. Benk Ákos főiskolai docens részesült.

A Magyar Óriásnyúl-tenyésztők Országos Egyesületének díjait Bellovits Natália, Bónyai László, Görbicz Beáta és Görbicz Gábor Ferenc kapta.

A JUH- ÉS KECSKETENYÉSZTÉS DÍJAI

Ahogy minden évben, az idén is a tenyészállat-kiállítás díjainak átadása előtt adták át a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség 10 éves jubileuma alkalmából alapított „id. Tóth Imre” vándordíjat. A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség elnöksége az idén Eszterhai Csabának ítélte a díjat, aki több évtizede dolgozik a juhtenyésztés és törzskönyvezés területén, és évek óta a bírálóbizottság vezetője a tenyészállat kiállításokon. A díjat dr. Tóth Imre és felesége adta át.

A kiállításon a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség 44 tenyésztője 72 juh és 2 kecske tenyészállat-csoportban mutatta be a szövetség tenyésztési programjában szereplő 14 juh és 2 kecskefajtát. A kiállítás nagydíját Vad Andrea hódmezővásárhelyi tenyésztő érdemelte ki ile de france, berrichon du cher és magyar merinó tenyészállataiért.

A SZARVASMARHA-TENYÉSZTÉS DÍJAI

A Magyar Szarvasmarha Tenyésztők Szövetsége 1999-ben Csukás Zoltán professzor emlékére díjat alapított, melyet minden évben az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok díjkiosztó ünnepségén adnak át. A díjat idén Baranyai Sándor, a Magyar Szarvasmarha-tenyésztők Szövetségének elnöke, a MÁSZ elnökségi tagja, az MLOSZ felügyelő bizottsági tagja, a Magyar Hidegvérű Lótenyésztők Országos Egyesülete társadalmi elnöke kapta.

Koncentrált tejű fajták

A Koncentrált Tejű Fajták Tenyésztő Egyesülete 6 egyeddel jelent meg a kiállításon. Közülük a balmazújvárosi Tejgazdaság Kft. Zika nevű jersey tehene lett az első.

A holstein-fríz fajta díjai

A csapatverseny harmadik helyezettje a telekgerendási For-Milk Kft., második helyezettje a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., első helyezettje pedig a Biharnagybajomi Dózsa Agrár Zrt. lett

A legszebb holstein-fríz nőivarú egyedek összevetése alapján a kiállítás nagydíját 808 Göndör nyerte, tenyésztője és tulajdonosa: Biharnagybajomi Dózsa Agrár Zrt.

A kimagasló termelési és tenyésztési eredményeket felmutató gazdaságok tenyésztést irányító szakemberei közül évente egy alkalommal, egy személy részére – az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon – Az Év Tenyésztője címet adja át a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatója. Ebben az elismerésben az idén Gamós András, a Milkmen Kft. ügyvezetője részesült, aki másodszor kapta meg ezt a díjat.

A SERTÉSTENYÉSZTÉS DÍJAI

A kiállításon a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete 22 kocasüldő csoporttal, 12 kansüldővel, 4 hízó csoporttal, 1 vemhes süldő csoporttal, 1 koca 15 malacával és 1 óriássertéssel vett részt. Összesen 96 tenyészsertést mutattak be, a bírálatot Szenteczki Gábor, az MSTSZ régióvezetője, Jozef Horváth, a Szlovákiai Sertéstenyésztők Szövetségének tenyésztésvezetője, valamint Johannes Naglhofer, az Ausztriai Sertéstenyésztők Szövetségének tenyésztésvezetője végezték. A kiállítás Sertéstenyésztési Nagydíját Fekete József, gyanógeregyei tenyésztő nyerte a 108-as katalógusszámú Pietrain X Hampshire kansüldőjével.

A HÚSHASZNÚ SZARVASMARHA DÍJAI

A XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállításán 50 tenyészet 130 állatával jelent meg. A charolais tenyészállatok bírálatát a francia Pascal Langevin, a limousin tenyészállatok bírálatát a francia Gilles Lequeuex és Sylvian Boyer, a blonde d’ aquitaine tenyészállatok bírálatát a francia Damien Blanc, a magyartarka tenyészállatok bírálatát Vágó Barnabás, az angus, murray grey, szürke marha, fehér-kék belga tenyészállatok bírálatát dr. Stefler József végezte.

A magyartarka fajtában két hasznosítású típusban történt bírálat. Kettőshasznú magyartarka vemhes üsző valamint húshasznú vemhes üsző és anyatehén borjával kategóriában vezettek fel tenyészállatokat. A bírálat során 17 egyed került felvezetésre. A Magyartarka Tenyésztői Nagydíjat az 1398 katalógusszámú Lulu tenyésztésért a Derecske Petőfi Mg. Kft. kapta.

A XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon bemutatott húshasznú fajtagyőztes tenyészállatok összevetése alapján a tenyésztési nagydíjat a balatonalmádi Imár Bt. kapta a 0478-as fülszámú limousin borjas tehén bemutatásáért. A díjat Csomai Géza ügyvezető igazgató vehette át.

Különdíjban részesült Domokos Zoltán, a Charolais Tenyésztők Egyesületének ügyvezetője.

A LÓTENYÉSZTÉS DÍJAI

A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége 2014-ben Kozma Ferenc -díjat alapított. Az évente egy emlékplakett adományozásáról a szövetség Tenyésztői Tanácsa dönt, és annak átadására az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok keretében kerül sor. A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége Tenyésztő Tanácsa a Kozma Ferenc-emlékérmet 2019-ban Babochay György részére ítélte kiemelkedő tenyésztői munkája, a lótenyésztés sikeressége érdekében végzett munkássága elismeréséül.

A XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok lótenyésztési bemutatója az utóbbi években a Mezőhegyesen kitenyésztett fajtákra, azaz a Furioso-North Starra, a Gidránra és a Nóniuszra terjed ki, kiegészülve a dunai ló, a lipicai és a magyar hidegvérű fajtákkal. Ebben az évben a kiállítás kiemelt fajtája a Nóniusz.

A lótenyésztés nagydíját a 4605 Nonius XII-156 „Ballada” nevű, fekete színű nóniusz kanca kapta. Tenyésztője, tulajdonosa és kiállítója Fábiánné Donáth Erzsébet, Battonya.

Az MLOSZ tenyésztési díját a Nóniusz Lótenyésztő Országos Egyesület kapta a fajta genetikai értékének javítása érdekében kifejtett munkájáért.

Ahogy minden évben, kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. az idén is különdíjat ajánlott fel. Ezt az idén Fekete József, gyanógeregyei sertéstenyésztő kapta a kiállításon való színvonalas és eredményes megjelenésért. A díj egy tablet, amihez egy – a díjazott által kiválasztott – digitális lapelőfizetés is tartozik. Az elismerést Sári Enikő ügyvezető igazgató adta át.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság