0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kisebb területen termesztenek zöldséget

Az idén jelentősen csökken a zöldségtermő terület, de a szakmai szövetség szakértője szerint ez nem okoz drasztikus változást a hazai piacon, hacsak nem szól közbe az időjárás.

Az idén a tavalyinál 6,4 százalékkal kisebb a hazai zöldségtermő terület. A főbb kultúrák közül nagyobb területen tervezik zöldborsó és étkezési paradicsom termelését a gazdálkodók a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központba (NAIK) integrált, és így nevet is váltó Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint (A szervezeti és a névváltozásról egy múlt pénteken megjelent kormányrendelet döntött.) – olvasható a Világgazdaságban.

A sikernövénynek számító csemegekukorica tervezett területe 13,6, a zöldpaprikáé 21,5, a görögdinnyéé 10,7, a vöröshagymáé 3,1, a zöldbabé 16,5 százalékkal, a karfiolé pedig 18,3 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

Már tavaly is hasonló mértékben zsugorodott a zöldségfélék vetésterülete az előző évihez képest, de akkor a csemegekukorica, az ipari paradicsom, a karfiol és a görögdinnye termőterülete növekedett, míg a zöldpaprikáé 12 százalékkal kisebb lett.

Egyes zöldségféléknél az előző évi piaci történések, másoknál a zöldségfeldolgozók igényei szabják meg a termőterületet, de a hazai piacon ez nem okoz drasztikus változást – mondta a lapnak Hunyadi István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója.

A tervek szerint a dinnye területe valamivel több, mint 400 hektárral csökken, ami adódhat abból is,

hogy az idén a nem főállású dinnyetermesztők visszafogják a termelésüket. Ugyanakkor Hunyadi István szerint az ettől eltérő piacú csemegekukorica esetében a feldolgozók termeltetnek. Így a több mint 4 ezer hektáros termőterület-visszaesés abból adódhat, hogy esett a feldolgozóüzemek igénye.

Forrás: Világgazdaság