0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kedvezett az időjárás a kajszinak

Akár 12 százalékkal több kajszibarackot szüretelhetnek a legfrissebb előrejelzések szerint a termesztők Európában, a 2013 és 2017 közötti átlagnál pedig 19 százalékkal lehet több a termés – olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács összefoglalójában.

A tavalyi nagyon gyenge eredmények után Európa legnagyobb termelői, Franciaország és Olaszország a 2017-es mennyiségnél is 43, illetve 36 százalékkal több sárgabarackot takaríthat be. Olaszországban kedvezett a téli időjárás a gyümölcsnek, a termelők a tavalyi 213 ezer tonnával szemben 286 ezer tonnát várnak – írja a Magyar Nemzet.

A görögöknél és a franciáknál nem ilyen derűlátók a gazdák:

a görög termés legfeljebb egy százalékkal bővülhet. Spanyolországban pedig – ahol tavaly igen jó volt a termés – idén 36 százalékos visszaesést jósolnak az ország legnagyobb termőterületeit érintő februári fagyok miatt.

Magyarországon mintegy harmincezer tonna kajszi szokott megteremni, ám a legrosszabb években, mint amilyen a tavalyi volt, csak tízezer tonnányi termés kerül a tárolókba. Idén azonban túlságosan is berakottak az ágak, ezért termésritkítást kellett végezni. Az esők után most még úgy látszik, hogy a fák sok, egészséges és szép gyümölcsöket nevelnek ki idén.

A csonthéjas gyümölcsök nagy részét az idén megkímélte a tavaszi fagy, ugyanakkor az ország bizonyos területein előfordulnak jelentős károk is.

Szintén jó a termés szamócából, így az eperszezon a szokásosnál hosszabb lehet. A pontos termésmennyiségekről és az árakról a következő időszakban jelenhetnek meg a pontos becslések.

Drágul a mirelit

Kiürültek a készletek a főbb málnafeldolgozó országokban, Lengyelországban és Ukrajnában az év elejére, ezért az árak is emelkedésnek indultak. Ez kedvező a termelőknek, bár a várható áremelkedés nem lesz olyan jelentős mértékű, ami nagyban javítaná a termelők jövedelmezőségét. A vevők sok terméket vásároltak fel az elmúlt években, amikor 2016 és 2017 között a készletek nagy mennyisége alacsonyan tartotta az árakat, de ha a jövedelmezőség tovább csökken, akkor az a termesztést is ellehetetleníti, és a gazdák le sem szedik a málnát.

Forrás: Magyar Nemzet