0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Melegszik az idő, kevesebb lesz az eső is

A hét első felének országszerte borongós, csapadékos, hűvös időjárása után csütörtöktől csökken a csapadékhajlam, az áztató esőt inkább záporok, zivatarok váltják fel. Ezzel együtt a hőmérséklet is emelkedni kezd, amire nagy szüksége van most a növényeknek, különösen a még igen fejletlen állapotban levő kukoricának és napraforgónak.

A hét első napjaiban ismét sok csapadék hullott az ország nagy részén, és a lassú, áztató, a talajba is leszivárgó eső volt a jellemző. Az ország nagy részén újabb 15-30 mm közötti mennyiség esett, de a déli, délnyugati országrészben helyenként a 40 mm-t is meghaladta a hétfőtől szerdáig lehullott csapadék, ugyanakkor a Tiszántúl északi részén, a Nyírség és Hajdúság területén 5 mm alatt maradt ez az érték.

A kedvező csapadékviszonyok mellett azonban a hőmérséklet, főként a Dunántúlon, jelentősen elmaradt a növények számára ideálistól. Ott már a hét elejétől 15 fok alatt alakult a legmelegebb órák hőmérséklete, majd kedden országszerte mindössze 7, 11 fokig emelkedett napközben a hőmérséklet, és szerdán is csak északkeleten volt melegebb 15 foknál.

Az átlaghőmérséklet május első felében 4-5 fokkal volt hűvösebb az átlagos értékeknél.

A csapadék, a májusi arany rendkívül fontos volt már minden növényi kultúrának. Az őszi vetések fejlődése felgyorsult, a kalászhányás körül és a becőképződés fenológiai fázisában kulcsfontosságú a megfelelő vízellátottság. A kukorica és a napraforgó a csapadék mellett a meleget is nagyon igényelné, főként a hűvösebb Dunántúli tájakon vontatott, hiányos a kelés. A csapadékos, párás idő azonban a gyomoknak és a megbetegedéseknek is kedvez, a melegedés hatására ezek gyors elszaporodására lehet számítani, fokozott figyelmet kell fordítani a növényvédelemre.

Mi várható a hét második felében?

Az előttünk álló napokban ősziesről mindinkább tavasziasra fordul időjárásunk jellege.

Péntektől a gomolyfelhők mellett hosszabb napos időszakokra is számítani lehet, de eleinte csak néhol, majd vasárnaptól egyre többfelé várhatók záporok, zivatarok.

Hétfő estétől ismét jelentősebb mennyiségű, a jelenlegi számítások szerint 10-20 mm csapadékra van kilátás. A növényvédelmi munkákhoz kedvezően alakul a hét további részének időjárása, többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak helyenként élénkül meg a hétvégén a délies szél. A hőmérséklet is emelkedni kezd lassan. A pénteki 17, 21 fokos maximum értékekről, vasárnapra már 21, 26 fokra melegszik a levegő. Továbbra is a dunántúli tájak lesznek hűvösebbek, a Tiszántúlon várható a melegebb idő.

A jövő hét elején ismét lehűlésre van kilátás, ami valószínűleg nem lesz olyan drasztikus, mint az e heti.

Forrás: met.hu