Az elhízás egyre nagyobb méreteket ölt a világ szinte minden táján. Egy friss felmérés szerint az elhízottak aránya Európában, a felnőtt lakosság körében, Magyarországon a legmagasabb.
Mi állhat a nagy különbség mögött?
Egy japán főiskola kutatói állítják, hogy a nagy különbség mögött a rizs áll. Legalábbis a nem elhízott országok közös nevezője ez az étel.
A kutatás során megpróbáltak annyi zavaró változót figyelembe venni, amennyit csak lehet, beleértve az átlagos iskolázottsági szintet, a dohányzási arányokat, a teljes kalóriabevitelt, az egészségügyi ellátásra fordított pénzt, a 65 év feletti népesség százalékát, és az egy főre jutó bruttó hazai terméket. Mindent összevetve megállapították, hogy a rizs pozitív hatása fennáll. A vizsgált összefüggések azt mutatják, hogy az elhízás aránya alacsony azokban az országokban, ahol a rizst alapvető élelmiszerként fogyasztják. Tehát, a japán ételek, vagy a rizsen alapuló ázsiai étrend segíthet megakadályozni az elhízást.
A kutatók becslései alapján, ha mindössze napi 50 grammal növeljük a rizsbevitelt, egy százalékkal csökkenthetjük a globális elhízást. Azaz, 645 millióról 643,5 millióra csökkenne az elhízott felnőttek száma.
Arra a kérdésre, hogy a rizs miként befolyásolhatja ez elhízás mértékét, a kutatásban résztvevő Prof. Imai ezt nyilatkozta:
A kutatás hiányosságai
A kutatást ugyan sok változóval végezték, de csak országos szinten, nem pedig a személyek szintjén. A testtömegindexet is csak országos szinten értékelték, és ez így nem teljesen hiteles, hisz akadhatnak olyanok, akiknek kórosan alacsony a testtömegindexe, ami önmagában véve nem egészséges, de mégis hozzájárul az ország pozitívabb megítéléshez. Van még egy gyenge pontja a kísérletnek, nem veszi figyelembe, milyen rizsfajtát fogyasztanak az adott országban. Például a fehér rizs sokkal kevesebb rostot tartalmaz, mint a barna, emellett a glikémiás indexe is magasabb, fogyasztásával lényegesen nagyobb a 2. típusú cukorbetegség kockázata.
Maradtak kérdőjelek, de egyelőre úgy tűnik, a barna rizs mértékkel történő fogyasztásával segíthetjük alakunk megőrzését.