0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kapacitásbővítő fejlesztés az Agrosprint Zrt. nyírlugosi gyáregységében

Több mint 2,1 milliárd forintból növelte feldolgozó- és tárolókapacitását a gyümölcsök és zöldségek feldolgozásával és gyorsfagyasztásával foglalkozó karcagi székhelyű Agrosprint Mezőgazdasági és Ipari Termékfeldolgozó Zrt. a nyírlugosi gyáregységében.

A magyar családi tulajdonban lévő vállalat közleménye szerint a beruházás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatán nyert 750 millió forint európai uniós támogatással valósult meg.

A feldolgozási kapacitás növekedését szolgálta a technológiai gyártóvonalak fejlesztése, az új fagyasztóalagút telepítése és az azt támogató új hűtési rendszer integrációja a meglévő rendszerükbe.

A fejlesztés eredményeként a két magyarországi – a karcagi és a nyírlugosi – gyáregységben mintegy 50 százalékos termelésnövekedést értek el két év alatt, 30 ezer tonnáról 40 ezer tonnára nőtt a kapacitás, ebből a nyírlugosi gyáregységben 19 ezer tonnáról 32 ezer tonnára.

Az új mélyhűtő tárolók felépítésével a tárolókapacitás is nőtt, a két gyáregységben több mint 50 százalékkal.

A fejlesztések hozzájárulnak a cég versenyképességének javulásához, piacai megtartásához, illetve a tervezett piacbővítéshez – jelezték.

A cég tájékoztatása szerint az AgroSprint Zrt. belföldi értékesítésének nettó árbevétele 2018-ban meghaladta a 3,2 milliárd forintot, külföldi értékesítésének nettó árbevétele a 8,1 milliárd forintot. 

Az AgroSprint Zrt. honlapján szereplő adatok szerint a vállalat értékesítésének 80 százaléka export, 20 százaléka belföldi irányú. Több mint 35 országgal alakítottak ki kereskedelmi kapcsolatokat, partereik vannak Európában, a Távol- és a Közel-Keleten, illetve Kanadában. 

A társaság adózott eredménye 2017-ben több mint 1,1 milliárd forint volt, 2018-ban mintegy 970 millió forint.

A vállalat a kilencvenes évek végén építette fel gyorsfagyasztó hűtőüzemét Karcagon, 2005-ben útjára indította leányvállalatát Romániában, a Maros megyei Beresztelkén. A cég 2008-ban megvásárolta nyírlugosi fagyasztóüzemet, így bővítve a zöldség-gyümölcs termékpalettát. Ma már több mint harmincféle terméket dolgoznak fel üzemeikben. 

A cégnél a leányvállalatokat is beleszámítva csaknem 250-en dolgoznak.

Forrás: MTI