0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megújul az országos madárvédelmi prioritási térkép

Az E.ON segítségével rajzolják újra azt az országos térképet, amelyet a madárbalesetek megelőzésére hívtak életre.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakembereivel is együttműködve fokozatosan alakítja madárbaráttá középfeszültségű villamos vezetékeit az E.ON. Az energiacég által a madárvédelmi prioritástérkép megújításához nyújtott anyagi támogatás legfőbb célja, hogy a friss adatokra támaszkodva hatékonyan akadályozza meg a vezetékek okozta madárbaleseteket.

Fajmegőrzéssel foglalkozó szakemberek, a nemzeti parkok és az E.ON munkatársai vesznek részt abban az együttműködésben, amellyel kijelölik, hogy hol van szükség a vezetékhálózat átalakítására. A többi között így szeretnék elérni, hogy minél nagyobb biztonságban legyenek a madarak.

A problémás helyeket a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület viszi térképre, ezt hívják országos madárvédelmi prioritási térképnek,

amit első alkalommal 10 évvel ezelőtt készítették el. Most dolgoznak a megújításán, amihez az E.ON anyagi támogatást is biztosít.

A térkép a természetvédők mellett az E.ON mérnökeit is segíti, amikor a hálózatok átalakításán dolgoznak. A szükséges változtatásokat, a madarak biztonsága érdekében tervezett beruházásokat így célzottan, a legfontosabb területekre összpontosítva hajthatják végre. Az MME-vel való együttműködés keretében az E.ON az idén már kapott friss adatokat a beavatkozást igénylő helyszínekről, ezen pontok madárbarát átalakítását az energiavállalat elvégzi. Az országos madárvédelmi prioritási térkép megújításával várhatóan még pontosabb, részletesebb adatbázis alapján haladhat majd a munka.

Az E.ON szakemberei folyamatosan dolgoznak a környezetet kímélő, fenntartható és biztonságos energiaellátásért. Ennek érdekében számos intézkedés valósult meg a közelmúltban is.

Idén tavasszal újabb 144 kihelyezett fészektartó került fel az oszlopokra az energiacég szolgáltatási területein, a már korábban telepített 4 199 eszköz mellett.

Továbbá a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban 161 pontos madárvédelmi beavatkozás-sorozat valósult meg, ahol az energiavállalat szakemberei cseréltek fészektartókat, szigeteléseket és oszlopkapcsolókat. A fészektartókat a vállalat munkatársai folyamatosan karbantartják, és ha kell, akár cserélik is.

Április-májusban a Fertő-Hanság Nemzeti Park kérésére a Szigetköz területén valósult meg gólyavédelmi program, melynek keretében madárbarát megoldások alkalmazásával építettek át a szakemberek oszloptranszformátorokat.

Túrkeve-Dévaványa között ősszel indul az a beruházás, melynek keretében 18 km-es szakaszon kerülnek a vezetékek a földbe, ez a térségben fészkelő túzokok megóvását szolgálja majd. A túzokvédelmi projekt a következő években is folytatódik.

Forrás: E.ON sajtóközlemény