0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Font: őszre kész lesznek az állattenyésztési rendelet részletei

A parlament hamarosan elfogadja a keretjogszabályt, utána pedig társadalmi egyeztetés következik a rendelet véglegesítéséhez.
Nincs igazi nézeteltérés az új állattenyésztési törvény körül, ezért a társadalmi egyeztetéssel is tartható az, hogy a részletszabályok őszre egy társadalmi egyeztetést követően nyilvánosságra kerüljenek

– mondta el lapunknak Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának elnöke azt követően, hogy a testület szerdán foglalkozott a kérdéssel. Hozzátette: a jogszabállyal tulajdonképpen triviális dolgokat foglalunk törvénybe, amellyel uniós kötelezettségeknek teszünk eleget. A jogszabály értelmében tilos lesz a klónozás, a genetikai módosítás és más, hasonló rendelkezéseket tartalmaz a keretjogszabály.

Ehhez társul az eljárási részt szabályozó rendelet. Ezt az Agrárminisztérium dolgozza ki, és nagyjából el is készült már – mondta el Font Sándor. A törvényt a parlament várhatóan gond nélkül megszavazza, mert a felmerülő kérdésekben nincs komoly vita a képviselők között. A részletekről ezt követően egy szélesebb körű egyeztetés kezdődik az érintettekkel. A társadalmi vita a nyári hónapokban történhet, ennek során minden érdemi szervezettel, például a Magyar Állattenyésztők Szövetségével (MÁSZ) lesz egyeztetés – mondta el Font Sándor.

Ennek megfelelően még idén hatályba léphet az állattenyésztést szabályozó új kerettörvény, amely az 1993. évi állattenyésztési törvényt váltja fel.

A törvényjavaslat inkább keretszabályokat tartalmaz, és egyben felhatalmazza a kormányt és az agrárminisztert, hogy rendeletekben alkossák meg a részleteket.

A jogalkotó a törvény indoklásában felhívja a figyelmet arra, hogy az állatgenetikai erőforrások egyre fontosabbak a meg nem újuló természeti erőforrások között.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu