0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 25.

Nyaralhat a kukorica

A héten várható igen meleg, száraz időjárás igazán kedvező lesz a kukorica számára. A késői cseresznye és a meggy érési folyamatait pedig segíti. A kalászosok számára ez a nagy meleg azonban túl sok, már káros a szemképződésre. Száraz időben lehet végezni majd a mezőgazdasági munkákat.
A nagy meleg megviseli az emberi szervezetet, a déli órákban pedig nagyon erős UV-B sugárzás várható, ezekre a körülményekre mindenképp fokozottan kell ügyelni.

Az elmúlt héten záporok, zivatarok jellemezték időjárásunkat. A legnagyobb kiterjedésű és legnagyobb csapadékot adó rendszer szerdán alakult ki az ország középső részei fölött. Összességében területi átlagban 5-20 mm csapadék hullott, de kisebb foltokban ettől jóval nagyobb mennyiségek is előfordultak, miközben egyes vidékek teljesen kimaradtak a csapadékból. A hét végére megszűntek a záporok, napos idő érkezett 30 fok közeli maximumokkal. A talajok felszíne az ország jelentős részén már megszikkadt. Sőt a múlt héten szárazon maradt területeken a fölső 20 cm-es réteg nedvességtartalma többfelé 50% köré csökkent. A fölső 50 cm-es réteg nedvességtartalma azonban országszerte jó vízellátottságú.

Az őszi vetésű kalászosok a virágzás-érés, a káposztarepce a magképződés fenológiai fázisában járnak. A meleg időben a kezdetben vontatottan fejlődött napraforgó és kukorica növekedése is látványosan felgyorsult, ugyanakkor a gyomok is erőteljesen fejlődnek.

A szárazabb idő a gombás fertőzéseknek már nem ideális, de a zártabb növényi állományokban a nedves talaj miatt magas páratartalmú mikroklíma alakul ki, melyben viszont továbbra is optimálisak számukra a körülmények.

Mi várható a héten?

Az előttünk álló héten egyre melegebb, igazi nyári időre van kilátás délutáni gomolyfelhőkkel, melyekből csak néhol lehet záporra, zivatarra számítani. Területi átlagban számottevő csapadék nem valószínű. A meleg időben, a nedves talaj hatására nagyon erős lesz a párolgás, a héten összességében akár a 20-30 mm-t is elérheti. A talaj vízkészlete tehát jelentősen csökkenni fog.

A hosszú nappalok és a kevés felhő miatt sok lesz a növények számára fontos napsütés. A legmelegebb órák hőmérséklete eleinte többnyire 30, majd a hét második felében már inkább 35 fok körül alakul.

Ez a hőmérséklet az őszi kalászosok szemképződésének már túl magas, a kukorica azonban ebben az időszakban ilyen napos, meleg időt igényel. Éjszakánként eleinte még magas lesz a páratartalom, de napközben mindenhol 50% alá, sőt a hét második felében egyre többfelé 40, sőt a hét végén már 30 % alá csökken a nappali órákban. Ez a magas hőmérséklettel párosulva légköri aszályt okoz majd. A talajban egyelőre bőven van nedvesség, így a növények ezeket az időszakokat különösebb gond nélkül átvészelik majd.

A szél főként a déli, kora délutáni órákban (bár akkor úgyis túl meleg lesz), valamint zivatarfelhők környezetében akadályozza a növényvédelmi munkákat.

Figyelni kell arra, hogy a növényvédelmi permetezést 25 fokig ajánlatos végezni, márpedig ezt reggel nagyon gyorsan el fogja érni a hőmérséklet, és még késő este is meleg marad az idő. Hajnalonta erős harmat várható, kivéve azokat a kisebb területeket, ahol éjjel is lesz némi légmozgás. A hosszabb távú, de ezzel együtt bizonytalanabb előrejelzések szerint vasárnaptól, a jövő hét elejétől csapadékosabb időre számíthatunk és a nagy meleg is mérséklődik majd.

Az időjárási adatokat az Országos Meteorológiai Szolgálat biztosítja

Forrás: met.hu