0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Reményt keltő a burgundi nyúl helyzete hazánkban

A mesékből ismert Burgundia Franciaország középső területén található, innen származtatják a burgundi vörös nyúlfajtát, mely a múlt század derekán igen nagy népszerűségnek örvendett. Kialakulásában a helyi parlagi nyulak mellett a belga parlagi vörös is szerepet játszott. Később a megszilárdult burgundi vöröst felhasználták az új-zélandi vörös kialakításában.

Első ránézésre a burgundi vöröst sokan összetévesztik az új-zélandi vörössel, pedig a figyelmes szemlélő könnyen meg tudja különböztetni a kettőt. A burgundi kecsesebb, és a szemnél, a hasnál és a farkon a világos jegyek igen kifejezettek. Szőrzete közel sem olyan dús és intenzív színű, mint a mélyvörös új-zélandié. Sajnos azonban ez utóbbinál – különösen beltenyésztés esetén – gyakran előfordulnak a világos színű, megnyúlt testű példányok, ezek már valóban burgundiasabbak.

A megfelelő genetikai alapokkal bíró burgundi vörös nyulak igen ellenállóak, s háztáji körülmények között is jó takarmányértékesítők,

így akár biohús termelésére is kiválóan alkalmasak. Vágási kitermelésük igen magas, akár 58 százalék is lehet. Szaporaságuk is figyelemreméltó: általában 8-9 fióka jön világra, melyekből 6-7 példányt tudnak választani. Mindezt úgy, hogy félintenzív körülmények között is évente öt almot fel tudnak nevelni az anyák. A burgundi vörös egyhónapos korban átlagosan 60 dkg-ot, míg 8 hónaposan 4,5 kg-ot nyom. Általában 3-4 hónaposan vágják 2,2 és 3 kg közötti súlyban.

Az 1970-es években hazánkban egy nagyüzem jelentős mennyiségben importált burgundi vöröseket, melyek, bár jól termeltek, idővel kiszorultak, mivel a piac a fehér színű nyulakat igényelte. Azóta nálunk a kistermelőknél fordul csak elő, de ott is egyre ritkábban. Már-már úgy tűnt a közelmúltig, hogy eltűnik a magyar nyulászok portáiról, ám a 2018-as kiállításokon újból kiváló burgundi vöröseket mutattak be. Ez reményt ad arra, hogy hazánkban is tovább élhet ez a Franciaországban mára őshonossá nyilvánított, védett fajta.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság