0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 17.

A legjobb pálinkákat díjazták

A Nemzeti Pálinkakiválóság Program keretében díjazták a héten a legjobb pálinkákat. A versenyre 2019-ben 24 pálinkaház nevezett 157 termékkel. Idén először kiosztották az „Agrárminisztérium pálinkája” oklevelet is, amelyet a györkönyi Márton és lányai pálinkafőzde kajszibarack pálinkája nyert el.

youtube://v/y80NU0zaU5o

A minisztérium 2014-ben indította el a Nemzeti Pálinkakiválósági Programot, azzal a céllal, hogy bel- és külföldön is megismertesse a magyarországi minőségi pálinkákat.

Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára kiemelte, hogy a pálinka hungarikum, folyamatosan növekvő fogyasztási mennyiséggel.

A kereskedelmi főzdék által előállított párlat mennyisége 2014-ben 723 ezer hektoliterfok volt, 2017-ben viszont már meghaladta az 1 millió hektoliterfokot.

A pálinka készítésében az államtitkár szerint komoly gazdasági potenciál is rejlik: az elmúlt 15 évben a pálinka, a törkölypálinka előállításának technológiai háttere, ismertsége és fogyasztói megbecsülése is sokat javult, bővültek a pálinkafőzdék kapacitásai is. Ez egyrészt a szakemberek minőségi munkájának, másrészt a pálinkafőzdék létrehozásának, valamint a már meglévő főzdék korszerűsítésére rendelkezésre álló támogatási forrásoknak köszönhető.

Fontos tudatosítani a fogyasztókban a pálinka gasztronómiai jelentőségét, és népszerűsíteni a kulturált pálinkafogyasztást – emelte ki Zsigó Róbert. Hozzátette, hogy úgy kell erősíteni a pálinka-előállítók helyzetét, hogy az közvetlenül szolgálja a gyümölcstermelők érdekeit is. Idén változtak a nevezési feltételek, minimum 3, maximum 9 tétellel lehetett nevezni 5 kötelező alkategóriában: vilmoskörte, körte, kajszibarack, szilva és illatos szőlő.

Idén összesen 22 pálinkaház, 93 pálinka terméke került be a nemzeti pálinkakiválóságok sorába.

„Gyümölcspárlatot bárhol készíthetnek, pálinkát azonban csak Magyarországon, magyar gyümölcsből” – emelte ki Zsigó Róbert.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság