0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Erdészeti génmegőrzés a Pilisben

Az élhető, fenntartható jövő nem képzelhető el a klímaváltozás káros hatásaival szemben ellenálló, sokféle állat- és növényfaj számára élőhelyet nyújtó, egészséges erdők nélkül. Ilyen erdők kialakításán dolgoznak a Pilisi Parkerdő szakemberei az erdészeti génmegőrző program megvalósításával is.

Erdőállományunk hazánk egyik kiemelt nemzeti kincse. Az elmúlt száz évben az erdészek következetes munkájának eredményeként az ország erdővel borított területei csaknem a kétszeresre növekedtek, emellett is szükség van azonban olyan újabb és újabb szakmai megoldásokra, amelyek lehetővé teszik erdőállományunk fennmaradását és növekedését. Az egyik ilyen megoldás a Pilisi Parkerdőben folytatott erdészeti génmegőrző program.

A génrezervátumok kialakítását és fenntartását az egyes fafajok kiválasztott egyedeiben meglévő előnyös tulajdonságok megőrzése és az alkalmazkodóképesség fenntartása egyaránt indokolja.  A genetikai erőforrások védelmét jelenleg mintegy kétezer hektárnyi terület szolgálja, biztos alapot képezve a természetszerű erdőgazdálkodáshoz. A génmegőrző program elsődleges célja a speciális természeti adottságok között tenyésző kocsánytalan tölgy, olasz tölgy, valamint a molyhos tölgy főfafajú, elegyes erdők génkészletének óvása, a tölgyhibridek megőrzése, különös tekintettel a természetvédelmi szempontokra, foglalta össze a programot Szentpéteri Sándor, a Pilisi Parkerdő erdőtervezési főelőadója.

A Parkerdő területén génrezervátum működik az örökerdő-gazdálkodás elindulásának helyszínén, a visegrádi Erdőanyában, de a Pilistetőn, a Gödöllői-dombvidéken Domonyban, Gödöllőn, a Kővágó-oldalon, Disznószálláson, Dobogókő északi oldalán a Hosszú-hegyen, valamint a Budakeszi és Nagykovácsi között található Szarvasárokban is.

A Pilisi Parkerdő erdőművelésének célja az erdészeti tájnak és a termőhelynek megfelelő, fajokban gazdag, szerkezetben változatos és vegyes korú természetes erdők kialakítása. A természeti folyamatokra alapozott gazdálkodás optimális alkalmazkodást tesz lehetővé, így a környezeti változások (pl.: klímaváltozás) káros hatásai csökkenthetők.

A természetes erdő erdőművelésének alapelve a pozitív szelekció, mely során a Parkerdő szakemberei az életképes és értékes, jó genetikai készlettel rendelkező fákat (javafák) választják ki; ezek adják az értékes génkészlettel rendelkező faállomány vázát. Ezzel, illetve a felsőszintű gyérítéssel elkerülhetők a jelentős rövidtávú változások az erdei ökoszisztémában, a tájképben, és hatékonyan szolgálják a génmegőrzési célokat.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.