0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kamilla, bodza, csalán – Gyűjtésre fel!

Magyarországon a legfontosabb gyűjtött gyógynövények közé tartozik a kamilla, a bodza, a csalán, a vadgesztenye, a cickafark, a hársvirág és a csipkebogyó – derül ki a Nemzeti Agrárkutatási Innovációs Központ (NAIK) az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) gyógynövényfelvásárlási statisztikájából.

A gyógynövényfelvásárlás statisztika a felvásárolt gyógy- és fűszernövények mennyiségére vonatkozóan gyűjt adatokat az adott növényfajták gyűjtött részei és beszerzési forrásai alapján. A felhasználó az alapanyag eredete vagy állapota alapján termesztett és vadon termő, illetve nyers és drogállapotú gyógynövényt szerezhet be. A drogformátum a felhasznált gyógynövény legtöbb hatóanyagot tartalmazó része, amelyet általában szárítással tartósítottak.

A termesztett gyógynövények beszerzése a nyers állapotban átvett mag és termés esetén volt a leginkább jellemző a beérkezett gyógynövény-felvásárlási adatok alapján.

Az importált gyógynövényeknél – a szállítás és eltarthatóság miatt – a drog- (szárított) állapotú anyag van túlsúlyban. A fűfélék csoportjában a vadon termő gyógynövények átvétele főként közvetlenül a gyűjtőktől történt, míg a szárított virág és a nyers és szárított mag, valamint termés esetében nagyobb szerep jutott a köztes felvásárlóknak 2018-ban. A vadon termő gyógynövények a gyűjtőkből és felvásárlókból kialakuló többlépcsős gyűjtőhálózaton keresztül jutnak el a feldolgozókhoz. Számos növényfaj esetében termesztés és gyűjtés egyaránt megfigyelhető, vannak azonban olyan fajok, amelyeket kizárólag vadon termőként szereznek be, vagy csak termesztett forrásból származnak.

A hazai eredetű beszerzést vizsgálva a vadontermő virág-hasznosítású gyógynövények közül a bodza, a hárs és a kamilla, a leveles gyógynövényeknél a csalánlevél, a füvek közül az aranyvessző, a kisvirágú füzike és a cickafark, míg a gyökér-hasznosítású gyógynövények közül a fekete nadálytő volt a legnagyobb mennyiségben felvásárolt alapanyag 2018-ban.

A legnagyobb mennyiségben átvett, hazai termesztésű virág-hasznosítású gyógynövény a levendula, a leveles gyógynövényeknél a citromfű, a mag-hasznosításúak közül pedig az édeskömény volt 2018-ban a beérkezett adatok alapján.

A legnagyobb mennyiségben termesztett (saját termelés) növény a füvek közül a lósóska és a vasfű volt a gyógynövény-felvásárlók adatai alapján.

A nyers és a drogformában beszerzett hazai gyógynövények mennyisége összességében meghaladta a 3500, illetve az 1400 tonnát 2018-ban.

Az adatszolgáltatók által importált gyógynövények (drog) mennyisége 434 tonna, a belföldi tovább feldolgozásra értékesített drog állapotú gyógynövények mennyisége 587 tonna volt 2018-ban.

A felvásárlók a beszerzett alapanyagok egy részét további feldolgozásra értékesítik, legnagyobb mennyiségben (belföldre) eladott csoport a mag és termésfélék, valamint a fűfélék voltak – az előző évekhez hasonlóan – 2018-ban. A friss és szárított gyógynövényeket is magába foglaló külkereskedelmi termékcsoport exportértéke 1,61 milliárd forint volt 2018-ban, vagyis 4 százalékkal emelkedett az előző évhez viszonyítva.

A gyógynövényexport 76 százaléka az Európai Unió országaiba irányult, Magyarország legfontosabb exportpartnerei Németország, Ausztria mellett Ausztrália (unión kívüliként) volt tavaly.

Forrás: NAIK-AKI