0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az aranyat érő tejsavó

A tejsavó a túrókészítés, sajtgyártás mellékterméke. De ennél sokkal komolyabb szerepet is szánhatunk neki, ugyanis nagyon sokoldalú és az egészségünkre nézve aranyat ér.

A tej legértékesebb része

A sárgás színű, áttetsző folyadék, amit a sajt lecsöpögtetése során nyerünk, maga a tejsavó, és ezzel találkozunk akkor is, ha aludttejet vagy túrót készítünk. Tehát a gyártási folyamat mellékterméke, viszont a melléktermék megnevezés kicsit lenéző vele szemben, ha tudjuk, hogy milyen jótékony hatást fejt ki a szervezetben. Ugyanis ez a tej legértékesebb része.

Az oly régen elfeledett tejsavó a népi gyógyászat egyik régóta ismert és a mindennapokban jól bevált készítménye.

Továbbá klinikai vizsgálatok támasztják alá, hogy fogyasztása megelőzi az emésztő-, ér-, csont-, idegrendszeri megbetegedéseket, és elősegíti gyógyulásukat. Probiotikus hatású, azaz segít az egészséges bélflóra fenntartásában, valamint a kiválóan erősíti a szervezet immunrendszerét. Az ókori Rómában a bőr kezelésére, fiatalító és szépítő fürdőkhöz használták. Manapság pedig a testépítők „csodaszere”, mert  értékes esszenciális és nem esszenciális aminosavakat tartalmaz, ami az izmok fejlődéshez elengedhetetlent, ezért tartalmaznak a sportolók izomtömeg-növelő szerei tejsavó fehérjét.

Fogyókúrázóknak is ajánlott, mert egyfelől a zsírégetést segíti elő, másfelől nem engedi az izomszövetet lebontani, nem utolsósorban pedig 100 gr mindössze 26 kcal-t tartalmaz.

Összetételét tekintve a tejsavó a tej ásványianyag tartalmának 80% -át tartalmazza, magnéziumot, cinket, vasat, foszfort, kalciumot, rezet és szelént, és akkor ott van még bőséges C-, B-, H vitamintartalma.

Mire használják?

Amerikában és Nyugat-Európában több területen is felhasználják az aranyat érő mellékterméket. Készül a savóból is sajt, de üdítőital gyárak és pékek is használják, a kecsketej savójáért a kozmetikai ipar rajong. A keleti népek is előszeretettel fogyasztják.

Nálunk többnyire az állatokat itatják vele, pedig

vétek kiönteni, és ezt nagyszüleink is jól tudták, sütöttek, főztek vele. Ínséges időszakban, élelmiszerhiány idején sok embert a tejsavó fogyasztása védett meg a különböző betegségektől.

A leghatásosabb, ha egyszerűen iszunk belőle naponta egy-két pohárral, lehűtve a nagy melegben kitűnő üdítő ital. De kiváló alap, legyen szó sütésről vagy főzésről .

  • Készülhet belőle a gyümölcsturmixot.
  • Felhasználható levesek, vagy pörkölt levének.
  • Lehet benne főzni tésztát, rizst, de akár krumplit is.
  • Rendkívül finom és omlós lesz a savóban pácolt hús. (főleg fehér húsokhoz javasolt)
  • Sütésnél kiváltható vele a víz és tartósabb, jobb állagot kaphat tőle a pogácsa, kenyér, sütemények, tészták, a pizza, kalács.
  • Használhatjuk főzelékek habarásához
  • Még sajtkészítésre is alkalmas, zsendice, ricotta lesz belőle.

A tejsavó hűtőben egy hétig eláll, de ha éppen nem tudjuk felhasználni,  le is fagyasztható..

Natúr tejsavóval a kereskedelemben nem találkozunk, érdemes a piacokon a házi sajtokat árulóktól kérni, vagy szétnézni a sajtkészítők on-line oldalain.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu