0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Látványosan nő az orosz agrárexport

Oroszország élelmiszer-ellátásának biztonsága lényegében biztosított, a kivitel értéke öt év múlva elérheti a 45 milliárd dollárt - jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök egy tanácskozáson a Kubany megyei Lipecben.

Emlékeztetett arra, hogy az élelmiszer-ellátás biztonságának megteremtését célzó első nemzeti projekt 2006-2007-ben indította el az orosz agráripari komplexum gyors fejlődését. Tavaly az orosz termény- és az élelmiszerexport kevés híján elérte a 26 milliárd dollárt és Oroszország a világpiac vezető gabonaszállítói közé emelkedett.

A kormányfő méltatta, hogy az orosz agrárexport elérte az ázsiai és csendes-óceáni térség, Afrika és a Közel-Kelet piacait, értéke a lehetőségek kihasználása és az állami támogatás fenntartása esetén 2024-re elérheti a 45 milliárd dollárt. Medvegyev szerint

Moszkva az elkövetkező fél évtizedben 407 milliárd rubellel (csaknem 6,5 milliárd dollárral) kívánja támogatni a mezőgazdasági kivitelt.

Fontosnak nevezte a feldolgozottság szintjének emelését, az export struktúrájának megváltoztatását, a súlypont elmozdítását az alapanyagtól a kész termékek felé. Mint mondta, a gabonaexportban megkezdett munkát ki kell terjeszteni a halászatra is, ahol jelenleg a fagyasztott termékek aránya 90 százalékos. Medvegyev szerint a kormányzat azt kívánja ösztönzi, hogy ebben a szektorban magas feldolgozottságú termékek aránya elérje a 40 százalékot.

Forrás: MTI