0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Fendt: növekvő eladások és piaci részesedés 2018-ban

Csaknem 90 éves történelmének legsikeresebb évét zárta 2018-ban a Fendt, amely hozzávetőleg 17 ezer gépet értékesített, és idén további növekedést tervez, 2020-ra pedig a 20 ezer darabos értékesítés a cél. A cég piacainak súlypontját továbbra is a nyugat- és közép-európai országok jelentik.

A Fendtnél tavaly több mint 72 millió eurót költöttek kutatás-fejlesztésre, 2019-re csaknem 74 millió euró áll majd rendelkezésre erre a célra.

Peter-Josef Paffen, a Fendt traktorokat gyártó AGCO konszern alelnöke, a Fendt EME márka elnöke a vállalat tavalyi eredményeit ismertető nemzetközi sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a gyár Európában és világszerte is növelte eladásait és piaci részesedését. A Mezőgazdasági Gépgyártók Európai Szövetségének (CEMA) adatira utalva kifejtette, hogy az európai mezőgazdasági technológia fejlődését befolyásoló gazdasági környezet továbbra is kedvező marad. Piaci szakértők átlagos termést várnak Európában az aszályos év ellenére is – fűzte hozzá. A következő hónapokban derül ki, hogyan alakulnak majd a learatott mennyiségek, milyen lesz a termény minősége és piaci ára, végső soron a termelői bevételek.

Hangsúlyozta, hogy a cég csaknem 90 éves történelmének eddigi legsikeresebb éve volt a tavalyi. Összesen 12 százalékkal, mintegy 16 800 darabra emelkedett az eladott gépek száma. a 66 százalékos exporthányad nem változott a megelőző évhez képest. Idei terveikben legalább 18 ezer traktor eladása szerepel.

Nagytraktorok innovációja

Öt évvel ezelőtti bemutatása óta az eladott Fendt 1000 Variók több mint fele Európán kívül talált gazdára. Ennek a szériának mintegy 2000 darabja 40 különböző országba került, 300-at német gazdák vettek meg.

A nagyobb biztonság és kényelem érdekében a Fendt opcionálisan elektromosan állítható kényelmi visszapillantó tükröket kínál. A motor- vagy az üzemanyag-lopás elleni védelme és a motorhoz való jogosulatlan hozzáférés megakadályozása érdekében az ajtó, a gyújtás, a motorháztető és az üzemanyagtank zárására kódolt kulcs választható. A Fendt 1000 Varió opcionálisan egy infotainment csomaggal és további 4.1 hangrendszerrel és mélysugárzóval is kérhető.

A Fendt 900 Vario MT-t már 10.4”-os terminállal és joystickkel szerelik. Az új joystick kibővíti a Fendt 900 Vario MT kezelési lehetőségeit, így az egyes munkafolyamatok tárolhatók a fordulóautomatikában.

A hidraulikus szelepeknek két új működtetési lehetősége van, amelyek további hidraulikus funkciók vezérlésére szolgálnak. Az új joystick lehetővé teszi a tempomat- és a motorfordulat-beállításainak közvetlen vezérlését, ami megkönnyíti a gép kezelését.

Az igazgatótanács elnöke részletesen kitért a német traktorpiacra: idén az első öt hónapban több mint 12 ezer új traktort helyeztek forgalomba Németországban, 21,7 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. A Fendtnek ezzel az 50 lóerőig terjedő kategóriában csaknem 24, az 51–200 lóerő közötti kategóriában 29,4, a 201 lóerő felettiben pedig 42,6 százalékos piaci részesedése van – ismertette Peter-Josef Paffen. Kiemelte, hogy 2019 végéig tovább szeretnék növelni németországi piaci részesedésüket.

Nyugat- és Közép-Európa továbbra is az a piac, ahol a legtöbb traktort értékesítik, és a következő években is erre számítanak, miután az igazgatóság szakértői szerint az európai gazdasági környezet évek óta stabilan alakul.

Az Európában elért 2018-as, 8,7 százalékos piaci részesedés a kisebb traktorok kategóriájában rekordnak számít, és idén piaci részesedésük további növekedésére számítanak.

A nagyobb, 200 lóerő feletti traktoroknál 30 százalékos piaci részesedéssel a Fendt piacvezető Európában. A német piac mellett a francia, az olasz és a brit piac fontosságát emelte ki Peter-Josef Paffen. Utóbbival kapcsolatban elmondta, hogy a brexittel kapcsolatos történések ellenére az Egyesült Királyságban is jól alakulnak az eladásaik.

Az AGCO/Fendt 2018 decemberének végén csaknem 5400 munkavállalót alkalmazott, ami 461 fős növekedés az előző év azonos időszakához képest. 2019 májusának végén már 5571-en dolgoztak a cégnél – tette hozzá Peter-Josef Paffen.

Az új Fendt 900 Vario

Az új Fendt 900 Vario nagytraktor-szériával a gyártó egy teljesen új erőgépet dob a piacra. Az új modellek a nagyvállalatok és a bérvállalkozók egyedi igényeihez igazodnak. A számos technikai highlights, egy kiterjedt „kapcsolati-csomag”, a viszonylag alacsony önsúly és a dinamikus erőt és teljesítményt sugárzó dizájn az erőgép sokoldalú felhasználását teszi lehetővé.

Univerzális traktorként az új Fendt 900 Vario 5 típussal (930 Vario, 933 Vario, 936 Vario, 939 Vario és 942 Vario) fedi le a 296–415 LE-tartományt (az ECE R120 szerint). Kitölti a Fendt 800 Vario és az 1000 Vario szériák közötti teljesítménysávot. Az új Fendt 942 Vario topmodellel a 900-as sorozat első ízben haladja meg a 400 LE-t.

A 900-as széria univerzális tagjai számos módon használhatók a mindennapokban. A gyártó nehéz vontató-, illetve nagy teljesítményigényű TLT-munkavégzésre tervezte (pl. faaprítás). Mindemellett, 60 km/h-s végsebessége révén, a 900-as jól használható szállítási feladatokra is.

Kis önsúlyjának (11,7 t) és az integrált abroncsnyomás-szabályozó rendszernek (Vario Grip) köszönhetően a széria gépei kis talajtaposás mellett nagy vontatási teljesítményt nyújtanak.

Köszönhetően a moduláris felépítésének (hátsó emelőművel vagy nélkül; hátsó/mellső TLT-vel, illetve nélkül; tolt üzemmóddal vagy anélkül; nagy számú hidraulika vezérlőszelepek, illetve függesztő- és vonóegységek) számos munkagép kiszolgálására alkalmas.

A 900-as széria valamennyi típusát teljesen új fejlesztésű hathengeres, 9 l-es MAN motorral és VTG turbófeltöltővel (változtatható geometriájú) gyártják. A nagy teljesítménytartalékokra tervezett alacsony fordulatszám (Fendt iD) első ízben jellemzi a 900-as széria gépeit. Üresjáratban a motorfordulatszám mindössze 650 percenként. A 60 km/h végsebességet a Fendt 900 Vario az üzemanyag-takarékos 1450 fordulat / percnél, az 50 km/h-t 1200 fordulat/percnél, a 40 km/h-t mindössze 950 percenkénti motorfordulat mellett éri el. A maximális motornyomaték 1970 Nm, ami a 942-es Vario topmodell esetében 1100-as motorfordulat mellett érhető el. A Fendt 900 Vario továbbfejlesztése során a károsanyag-kibocsátási rendszer egy szinttel feljebb „lépett” és így már megfelel a TIER 5-ös előírásoknak.

Az elnök tájékoztatást adott a két évvel ezelőtt bemutatott Fendt Xaver robot és Fendt e100 Vario projektek jelenlegi állapotáról is. Mint mondta, mindkét projekt fejlesztési szakaszban van, és meggyőződésük, hogy sok lehetőséget kínálnak. A Xaver robotok kicsik, könnyűek, „talajbarátok”, autonómok, gyorsak, üzemképességük hosszabb az esőzéseket követően, továbbá biztonságtechnikailag is jobban kezelhetők lettek az elmúlt időben.

Az elektromos Fendt e100 Vario óriási érdeklődést váltott ki, különösen az önkormányzatok, az állattenyésztő gazdaságok és a szőlőtermeszők körében. Néhány eszközt már a gyakorlatban is tesztelnek, „még néhány évnyi fejlesztési munka szükséges, mielőtt készen áll a sorozatgyártásra” – mondta Peter-Josef Paffen. (A szőlő mechanikus gyomirtására kifejlesztett komplex munkagépkapcsolatról itt írtunk korábban.)

A Fendt 300 Vario széria új topmodellje

Az új Fendt 314 Vario, a Fendt 300 Vario széria topmodellje, a DynamicPerformance-nek köszönhetően az eddigieknél is nagyobb teljesítményre képes. Először kerül a 300-as szériába 12”-os terminál, amelyben minden asszisztenciarendszer (Fendt Guide Contour Assistant, SectionControl, VariableRateControl) megtalálható. Az új Fendt 314 Varioban újdonság a „FendtONE” kezelőrendszer, és jelentősen megnövelték az információs felület méretét.

A „DynamicPerformance” (DP) szükség esetén 10 LE többletteljesítményt biztosít, és ez nem függ az aktuális sebességtől vagy az éppen végzett munka jellegétől – kifejezetten dinamikus a működése.

A 10 LE többletteljesítmény olyan felhasználók számára lehet érdekes, akiknek kompakt, könnyű és fordulékony traktorra van szükségük, amely egyes üzemi helyzetekben nagyobb teljesítményigényt is képes kiszolgálni. A FendtONE platform segítségével a terminálon keresztül vezérelt traktor működése összeköttetésben van az irodával, ahol a feladattervezés és ellenőrzés zajlik.

A FendtONE integrálja az agrirouter™ adatcsere-platformot is. Ennek köszönhetően a felhasználó szabadon választhatja meg az operációs rendszereit és a gépeit, mivel nyílt interfészek állnak rendelkezésre a különböző rendszerek közötti adatcseréhez. (Az agrirouter ™ nem tárolja az adatokat, a gazdálkodók maguk választják meg, hogy mely adatokat kívánják megosztani más rendszerekkel. A teljes folyamatra az európai általános adatvédelmi rendelet szigorú irányelvei vonatkoznak.)

A Fendt csapat intenzíven dolgozik a digitalizálás és az intelligens gazdálkodás témakörében is. „A gépek hálózatba fűzése, az adatgyűjtés és az értékelés gyorsan halad. Mindig azzal a világos elkötelezettséggel, hogy az adatok a gazdálkodók tulajdonát képezik, és egyedül ők határozzák meg, hogy mi történik az adatokkal!” – hangsúlyozta az elnök.

Mint elhangzott, a Fendt az AGCO csoport high-tech márkája, és világszerte elismerik, hogy élen jár a mezőgazdasági gépgyártás innovációjában. A Fendt kutatás-fejlesztési központjában, a németországi Marktoberdorfban folyamatos az innováció: körülbelül 500 mérnök dolgozik különböző fejlesztési projekteken, amelyeket főként traktorokban és szecskázógépekben alkalmaznak. Az idén 73,7 millió eurót költenek kutatás-fejlesztésre, a tavalyi 72,2 millióval szemben.

Fendt 700 Vario új FendtONE kezelőrendszerrel

A Fendt 700 Vario széria évek óta a Fendt termékcsalád legnépszerűbb terméke. A Fendt 700 Vario sokoldalúságát a kiegészítők (mellső ISOBUS-csatlakozás és egy 6-utas multicsatlakozó a homlokrakodó 3. szelepéhez) növeli. A Fendt 700 Vario traktorban először kötötték össze a „fedélzeti világot” a külvilággal egy egységként. A FendtONE az új, integrált Fendt-platform neve, amely mind a traktorban, mind az irodában vagy bárhol mobil eszközökön működik.

A FendtONE platform a terminálon keresztül vezérelt traktor működését összeköti a klasszikus irodai munkákkal. A traktorterminálon és az online kijelzőn megjelenő nézet egységes, következetes megjelenésű, így a felhasználó könnyen kiismerheti magát. A FendtONE segítségével a felhasználók számítógépen vagy intelligens eszközökön bárhol megtervezhetik a munkájukat, és az adatokat vezeték nélküli adatkapcsolaton továbbíthatják a traktorukhoz.

A FendtONE intelligens gazdálkodási alkalmazásokat kínál a Smart Farming területéről, ilyen a Fendt Guide Sync nyomvonalvezetés a táblaadatok kezeléséhez és a traktor által elvégzett műveletek dokumentálásához, továbbá a Fendt Task Manager alkalmazás a hatékony feladatmenedzsmenthez. Utóbbi segítségével a munkafeladatok, mint például a permetezés több hatóanyaggal egy táblán – egyszerűen és gyorsan létrehozhatók. Ehhez először ki kell választani a munkafeladatot, majd hozzárendelni a traktort és a munkagépet, a gépkezelőt és azt a területet, amelyen a feladatot el kell végezni. A növényvédő szereket a következő lépésben kell megadni. A feladat – annak létrehozása és mentése után – más alkalmazások számára is hozzáférhető.

A Fendt Guide Sync szinkronizálja a regisztrált gépeken az összes táblahatárt, nyomvonalat vagy a táblákon található akadályokat. A gépek különböző adatformátumait először egy mobileszközön keresztül rendszerezik, majd közvetlenül az üzem összes gépére továbbítják. Ezekkel az adatokkal a területek optimálisan, és akár különböző gyártmányú gépekkel, azonos területhatárok és azonos nyomvonalak mentén művelhetők. A flottán belüli szinkronizálás a teljes járműparkban csökkenti az üzemanyag-fogyasztást, mivel a gépek munkája összehangolt, így a területek megmunkálása hatékonyabb.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság