0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A természet műtermében

Művészi vadábrázolások és tájképek születtek a Gemenc Zrt. XV. Alkotótáborában. A meghívott művészek az erdőgazdaság Karapancsa Kastély és Major épületegyüttesében és a környék ártéri erdeinek élőhelyein inspirálódtak. Az alkotásokon a térség növény- és állatvilága köszönt vissza.

Tizenöt képzőművész – a legfiatalabb 20, a legidősebb 88 éves volt – főleg olaj, pasztellkréta és ceruzarajz technikával készítette el alkotásait. Alapvetően vadábrázolásokat és tájképeket vetettek vászonra vagy papírra. A gemenci erdőgazdaság 1998-óta rendezi meg képzőművészeti alkotótáborát, ahol ismert hazai festő- és grafikusművészeket látnak vendégül. Idén a halban, vadban gazdag különleges karapancsai ártéri táj szolgált témául.

Az alkotótáborban a résztvevő művészek szavazatai alapján átadták a Gemenc Zrt. által. alapított képzőművészeti díjat.

A Bartos Endre bajai szobrászművész által készített bronz plakettet ebben az évben Szurcsik János Munkácsy Mihály-díjas festőművész kapta meg.

Valaczkai Erzsébet grafikus-festőművész, a tábor főszervezője elmondta, hogy a hiteles és művészi vadábrázolások létrehozása komoly zoológiai ismereteket kíván. A kép elkészítésekor fontos, hogy az alkotónak biztos ismeretei legyenek az erdei állat anatómiájáról, életmódjáról, egyedfejlődésének jellemzőiről és mindannak az élőhelynek a jellegzetességeiről, egyediségéről, amelyben ábrázolják.

Forrás: Gemencz Zrt.