0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Mit lehet tejnek nevezni?

Az ausztráliai mezőgazdasági termelők kampányt indítottak a tej kifejezés védelmében. Azt szeretnék elérni, hogy a növényi alapú termékek ne viselhessék a tej megnevezést.

Az ausztrál Országos Gazdaszövetség (NFF) weboldala arra kéri a fogyasztókat, hogy támogassák a ReclaimMilk oldalt.

Így próbálják meggyőzni az ausztrál kormányt, hogy

a szójából, a dióból, a kókuszdióból, a mandulából,  és a rizsből készített növényi helyettesítőeket ne engedélyezzék tejtermékekként forgalomba hozni.

„Vissza akarjuk állítani a termékek címkézésével kapcsolatos korrektséget, hogy a fogyasztók valós információk alapján tudjanak ételt és italt választani” – mondta az NFF képviselője.

Az ausztrál gazdák rámutatnak, hogy a „hamis tejtermékek” arra utalnak, hogy táplálkozási szempontból egyenértékűek az állati tej fogyasztásával.

A kampány szervezői azt is hangsúlyozták, hogy néhány ország, például Franciaország és Kanada már betiltották a tej név használatát növényi eredet esetén.

Hasonló elvek érvényesek az Egyesült Államokban, és az Európai Bíróság (EB) ítélkezési gyakorlatában  amely szerint a tej és tejtermékek jelölései védelmet élveznek egész Európában, és ezek megsértése  büntetendő.  Ausztrália lemaradt ennek a problémának a szabályozásától, ezért meg kell változtatni az élelmiszerek címkézésére vonatkozó szabályokat.

Forrás: farmer.pl