0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hivatalos: Szerbiában megjelent az afrikai sertéspestis

Az afrikai sertéspestis (ASP) járvány hivatalosan is megjelent Szerbiában, Mladenovac környékén. Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter kedden elmondta, hogy megérkeztek a madridi laboreredmények, amelyek kimutatták az ASP-t.

Nedimović  szavai szerint a gócpontok körüli, három kilométer átmérőjű övezetbe egyelőre csak Mladenovac környéke tartozik.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége honlapján megjelent hír szerint időrendben a betegség megjelenésének folyamata a következőképpen zajlott:

Július 30.: Egy háztáji farmon, 24 állatból 1 meghalt az ASP-vírusban. Ez a Rabrovac-Sume faluban volt, a belgrádi kerület Mladenovac közelében.
Augusztus 1.: Újabb háztáji farm, ahol 10 állatból ismét 1 állat elpusztult az ASP-ben. Ugyanebben a kerületben, Velika Krsna-ban volt, kb. 6 km-re délkeletre az első kitörési ponttól.
Augusztus 6.: Háztáji farmon 3 sertés pusztult el sertéspestisben. Ismét Velika Krsnában.

Augusztus 7.: A jelentés szerint a legnagyobb létesítményben, 64 sertést tartó gazdaságban 2 sertés meghalt az ASP miatt. Ez Kusadaban, a Podunavlje körzetben történt, de a többi kitöréstől csak néhány kilométerre.
Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége