0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hulló kövei miatt veszélyes lett a Rám-szakadék

Bár szabad szemmel nem lehet látni, folyamatosan mozognak – más szóval borjadzanak – bolygónk hegyei, és a jelenséget nemcsak a föld mélyéről feltörő erők, de a jég is okozza

Sziklaomlás miatt fokozott óvatosságra inti a kirándulókat a Rám-szakadékban a Pilisi Parkerdő Zrt. A Magyar Hírlap által megkérdezett szakértő arra hívta fel a figyelmet: a hegyekből – bár mi nyugodtnak látjuk azokat – különböző természeti folyamatok miatt folyton kisebb-nagyobb kövek hullanak le.

Geológiai értelemben nincs nyugodt hegység bolygónkon – mondta lapnak Maróti Ágnes. A geológust annak kapcsán kerestük meg, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. a minap bejelentette, fokozott óvatosságra inti a Rám-szakadékban közlekedő turistákat, mert a napokban egy nagyméretű sziklatömb zuhant az útra. – Akad olyan magyar hegység, amely évenként egy millimétert is képes „nőni”, és ez száz esztendő alatt már tekintélyes tíz centimétert jelent. Ezt persze szemmel még az sem lenne képes észlelni, aki esetleg végigélné ezt az időtávot – fogalmazott a szakember.

Tréfásan azt szokták mondani, hogy az izgő-mozgó hegyek folyton kisebb-nagyobb sziklákat borjadzanak – mondta. Hozzátette, a mélyben olyan erők lapulnak, amelyek emberi ésszel felfoghatatlanok.

A felszínen vagy a kőfalakban lévő sziklákat persze nem csak a föld mélyéről érkező mozgások ingatják meg, hanem a fagy, a meleg, a víz és a szél is sokat tesz azért, hogy időnként látványosan gyorsan, például egy kőomlással átalakuljon már megismert környezetünk.

Példaként megemlítette, hogy télen, amikor a repedésekbe befolyt víz megfagy, kitágulva mintegy megtolja a köveket. Az olvadásnál a víz elszivárog, a keletkezett résekbe pedig újabb, apróbb kövek hullanak, aztán ismét felbukkan víz és a jég, de mivel a hely a kis kövek okán kevesebb lett, újfent eltolódik a szikla, s ez így megy egészen addig, amíg egy meredélyen valahol le nem esik egy nagyobb darab. A Pilisben mértünk olyan követ, amely két fagyos hét alatt két millimétert vándorolt arrébb egy meredek lejtő széle felé – utalt egy korábbi vizsgálatukra a geológus. A Rám-szakadék, vagy más néven szurdokvölgy azért is különleges, mert a térség vulkáni eredetű, a sziklafal pedig mintegy látleletet nyújt a hegyképződési folyamatokról.

A Pilisi Parkerdő Zrt. egyelőre nem tartotta indokoltnak lezárni a népszerű kirándulóhelyet, amely egyébként természeti adottságai miatt egyike a legnehezebben járható magyarországi jelzett turistautaknak.

Azon túl, hogy a látogatás szabályait a helyszínen kitáblázták, nyomatékosan figyelmeztetik az embereket, hogy mindenki csak saját felelősségére mehet végig az úton. Ennek ellenére sajnos minden évben akadnak olyanok, akik felelőtlenül vagy nem kellő felszerelésben vágnak neki a veszélyes ösvénynek. A Rám-szakadékot egyébként évről évre ötven-hatvanezer ember keresi föl.

Forrás: Magyar Hírlap