0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Csak egy határig kedvez a paradicsomnak a meleg

A hőmérséklet emelkedése gyorsítja a hajtatott paradicsom növekedését és a bogyók fejlődését. Az erős besugárzás és az abból eredő nagy meleg azonban már károsan hat, gyengíti a növényeket és nem javítja a hozamot. A nyári körülményekre már az ültetéstől készülni kell.

Általános szabály, hogy 1 százalékkal több fény 1 százalékkal növeli a termésmennyiséget. A túlságosan nagy besugárzással járó hőmérsékletemelkedés azonban éppen ellenkezően hat: 24-25 °C fölött minden 1 °C-kal való emelkedés 8 százalékos terméscsökkenést okozhat. 32 °C felett leáll a likopin színanyag termelése, 40 °C felett pedig már karotin sem képződik, ezért foltosodik a bogyó. A nagy meleg más élettani folyamatokra is kedvezőtlenül hat, ráadásul a kalcium és a foszfor könnyen kicsapódik a csepegtetőtestekben, kalciumhiány alakulhat ki, hívta fel a figyelmet Szőriné Zielinska Alicja az első paradicsomhajtatási napon.

A kifejlett paradicsomállományban a 600 W/m2-nél nagyobb besugárzás esetén a generatív növekedés erősödik, 900 fölötti besugárzás viszont káros, pedig hazánkban akár 1000 fölé is emelkedhet. Erős besugárzásnál csökken a levegő páratartalma, növekszik a levelek és a bogyók hőmérséklete, ezért berendezés mesterséges árnyékolásra lehet szükség. Nyár elejére a lombfelületet növelni kell, hogy a zöld bogyók ne melegedjenek túl, különben foltosodnak.

Melegben a növények csúcsa a sejtek túl gyors megnyúlása miatt elvékonyodik, és mivel a növények a saját hűtésükre fordítják az energiájuk nagy részét, a terhelésük mérséklésére elrúgják a virágokat, terméseket.

Ezt úgy akadályozhatjuk meg, ha reggel alacsonyabb hőmérsékletet tartunk. A túlzott meleg okozhatja még a termések repedését, rossz színeződését, puhulását, a szárrepedést és a gyökérvesztést is. Az utóbbi megakadályozása már hónapokkal korábban, az ültetéstől kezdve készülni kell.

Nyáron gondot okozhat, hogy tároló híján a kertészek egy része reggel hideg, 14 °C-os vízzel öntöz. Olyankor a ház még nagyon párás, a hideg víztől pedig lehűl a szár, és lecsapódik rajta a pára, ami kedvez a botrítiszfertőzésnek.   Ha pedig fölüti a fejét ez a gombabetegség, romlik a szár vízvezető képessége és nyáron szomjazik a növény.

Nyáron is repedhet a szár, és nem csak akkor, ha elhanyagoljuk a munkát és eldől a hajtásvég. Repedést okozhat, ha a kertészek reggel szellőztetnek, hogy hűtsék a házat, de közben fűtenek, hogy dolgozzon a gyökér. Ettől ugyanis megnő a gyökérnyomás, és mivel a léghőmérséklet alacsony, a növény nem párologtat, csak egy darabig jut el a víz a szárban és ettől ott szétreped.

(A hajtatott paradicsom klímaszabályozásához, táplálásához és ápolásához további tanácsokat is olvashatnak a Kertészet és Szőlészet 35. számában. )

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet