0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szüret vagy zöldszüret?

Sokan meglepődtek, hogy idén a túltermelés levezetését igazolt szüreti mennyiség nélkül támogatják. Illetve az utolsó két év termésátlaga alapján hektáronként 800-900 ezer forintot is bezsebelhetnek a gazdák. Érthető a fokozott érdeklődés, hiszen az alacsony szőlőárak komoly csáberővel hatnak. Bár még elfogadott eredmények nem láttak napvilágot, a beérkezett igények nagysága magért beszél.

A hazai ültetvényfelület mintegy tíz százalékán szavaztak a gazdák bizalmatlanságot a szőlő felvásárlóknak azzal, hogy 5626 hektáron vállalták a zöld fürtök leszedését.

Ebből is elsősorban a Kunsági Borvidék vette ki a részét, hiszen 2918 hektárral, azaz mintegy 52 százalékkal vezetik a top 9-es listát.

Őket követi Mátra, a mauk 781 hektárjával, majd – minő meglepetés! – jön Tokaj, ahol 566 hektáról gondoltak földre szüretelni. Öket követi Csongrád, Sopron és Eger. A 21 borvidékünkből 9 helyen elenyésző, egy százalék alatti az igény.

Persze a végeredményt még nem tudjuk, de a számok árulkodnak a szőlőtermelők lelki állapotáról. Amíg megtudjuk az adatokat, még sok víz lefolyik a Dunán. Kíváncsian várjuk, mit mondanak a számok, hiszen a legnagyobb melegben – és a mezőgazdaságban általában – alig találni kézi munkaerőt, aki leszedi a zöld fürtöket, ráadásul plusz költséggel és 100 százalékban.

Az előzmények kapcsán Font Sándor, a Parlament Mezőgazdasági Bizottságának elnöke facebook bejegyzésében rámutatott, 2017-ben idehaza normális szőlőtermés volt, 3,1 millió hl bort szűrtünk be országos szinten. De ugyanekkor Európa három legjelentősebb bortermelő országában (Olaszország, Franciaország, Spanyolország) mintegy 20-40%-os terméskiesés volt. Emiatt már 2017 őszén megindult egy nagyarányú export azon országok felé, ahol a borhiány miatt az előbb jelzett országok nem tudtak szállítani. Ennek következtében 2017-2018-ban az addigi éves 700-800 ezer hl borexportunk fölugrott 1200.000 hl-re.

Azonban 2018-ra visszaállt a nagy bortermelő országokban a normál termésmennyiség (kb. 40 millió hl országonként), és 2018 őszétől elkezdték visszavenni a régi piacaikat, és kiszorították a magyar bort.

Eközben idehaza is soha nem látott mértékű termés lett, amelyből 3,6 millió hl bor készült. Ennek az lett a következménye, hogy az éves szokásos havi export lelassult, és április-májusra kb 1 millió hl borfelesleg keletkezett (600 ezer hl többlettermés, és 400 ezer hl exportelmaradás).


A nagy borászatok, és felvásárlók jelezték, hogy a tavaly felvásárolt szőlő mennyiségének az idén kb. felét-háromnegyedét tervezik csak megvenni. Ezeknek az adatoknak a birtokában kezdeményezte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa az Agrárminisztériumnál a borlepárlás újbóli megengedését (kb. 60 Ft/liter átvételi áron), valamint az Európában ismert, de nálunk eddig nem alkalmazott zöld szüretet.

A zöld szüret lényege, hogy fajtánként, és a két utóbbi év termésátlagát alapul véve kb 800-900 ezer Ft-ot ad hektáronként azoknak az állam, akik július közepéig leszedték a fürtöket a szőlőről.

Nyilvánvaló, hogy mind a lepárlás, mind a zöldszüret vészhelyzeti beavatkozás. Az ellentételezést úgy kell tekinteni, mintha ősszel nem tudná eladni a termelő a szőlejét, és ehhez képest mégis kap kb. 800 ezer Ft-ot. A gazda dönthette el, hogy egyik szőlőjét zöld szüreteli, a másikat meg nem, mert azt el tudja adni. A szőlő leszedési költségére külön támogatás nincs, az benne van a hektárra vonatkozó ellentételezésben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu