0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Megszólalnak az erdő orgonái – különleges programok Gemencen

Életre szóló élményben lehet része azoknak, akik a közeli napokban a Gemenci erdőbe látogatnak. Hallhatják a szarvasok nászát hirdető gímbikák különleges bőgését. A Gemenc Zrt. lovas fogatos és kisvasutas túrákkal, felkészült szakemberekkel várja az érdeklődőket.

A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjából, Pörbölyről 17 óra 30 perckor indulnak a kisvasutas túrák. A kalandra vágyók először a Gímvallatás elnevezésű programon – hullajtott agancs- és bőgőkürt-bemutatón – vesznek részt, majd Mosonyi Szabolcs A gemenci szarvasok című természetfilmjét tekintik meg. Mit olvashat ki a szakember a hullajtott agancsokból, hányféle bőgő hangot hallhatunk az erdőben, hogyan élnek a gímszarvasok? Ezekre a kérdésekre is válaszokat ad a kirándulást vezető szakember. Bemutatja az elmúlt években gyűjtött legérdekesebb hullajtott agancsokat is és a bőgőkürt sem marad néma.

Ezt követően 18 óra 30 perckor indulnak a csoportok kisvasúttal a Gemenci erdő rengetegének leghangosabb erdőrészletébe, ahol megtapasztalják a szarvasbikák bőgésétől zengő erdő különös hangulatát. Mindezek után várhatóan 20 óra 30 perc körül érkeznek vissza a túrázók a kiinduló állomásra.

Akik augusztus 30-án vesznek részt az erdőgazdaság lovas fogatos túráján, azokat vacsorával és borkóstolóval egybekötött különleges program várja.

A túrákon való részvételt gyerekek részére az erdőgazdaság általában nem ajánlja, hiszen ezek az események több órásak és csak akkor eredményesek, ha a látogatók végig csendben figyelnek. A Gemenc Zrt. ugyanakkor fontosnak tartja a természet megszerettetését, megismertetését és a környezeti nevelést, ezért egy alkalommal, 2019. szeptember 13-án külön a gyermekeknek szánt túrát szervez az erdei vasút egyik megállójánál Lassiban, ahol kézműves-foglalkozások is várják a csendes hallgatózást hamar megunó kicsiket.

A program szervezői a túrákra csak előzetes bejelentkezés alapján tudják fogadni a kirándulókat.

 

Szarvasbőgés-hallgató túrák erdei vasúttal:

– augusztus 30.

– augusztus 31.

– szeptember 6.

– szeptember 7.

– szeptember 13. (gyermekbarát)

– szeptember 14. 

Szarvasbőgés-hallgató túrák lovas fogattal: augusztus 30.

 

Forrás: Gemenc Zrt.