0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Továbbra is nő a kereslet a traktorok iránt

Az előző évek mezőgép-értékesítési rekordjai után 2019 első félévében is tovább bővült a géppiac. A teljes értékesítésen belül a traktorok 36, a gabonakombájnok 15 százalékos arányt képviseltek – közölte a NAIK AKI.

Magyarországon a gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók 92,6 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket 2019 első hat hónapjában, az alkatrészekre 25,4 milliárd forintot fordítottak.

Az új mezőgazdasági gépek forgalma 10, az alkatrész-értékesítés 8 százalékkal volt nagyobb a 2018 első félévinél.

A beruházási kedv növekedése a támogatott hitelprogramok és az előnyös finanszírozási lehetőségek mellett a gazdálkodói szemléletváltásnak is köszönhető. A gépkeresletet egyre inkább a szükségletek, és nem a támogatások irányítják.

A gazdálkodók alkalmazkodnak az új piaci trendekhez, az innovációs eredményekhez, a környezeti kihívásokhoz, ami a nagyobb teljesítményű, korszerű erő-és munkagépek felé irányítja a figyelmüket, elsősorban a digitális technológia befogadására alkalmas gépeket keresik.

A gazdálkodók továbbra is az erőgépek beszerzésére költötték a legtöbbet, ami a mezőgazdasági gépberuházások értékének 61 százalékát adta.

A teljes értékesítésen belül a traktorok 36, a gabonakombájnok 15 százalékos arányt képviseltek. Míg Európa több országában csökkentek a traktoreladások 2018-ban, Magyarországon töretlennek tűnik a traktorok iránti kereslet. A 2018. évi 7 százalékos forgalomnövekedés után 2019. I. félévben 8 százalékkal nőtt a kerekes traktorok értékesítése a 2018. I. félévihez képest.

További részletek itt.

Forrás: nak.hu/ NAIK AKI