0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

A hungarikumok a magyarság csúcsteljesítményei

A hungarikumok olyan sajátos teljesítmények, amelyek a magyar nemzet 1100 éves Kárpát-medencei történetéhez kapcsolódnak, fontos, hogy megismerjük őket, védelmezzük, és velünk legyenek a mindennapokban is - hangsúlyozta a "Hungarikumok a Parlamentben...

A hungarikumok a nemzeti egység megjelenítői, fontos, hogy átérezzük értékeink jelentőségét – hangoztatta a tárcavezető és emlékeztetett: az Országgyűlés több mint egy éve, április 2-án, ellenszavazat nélkül fogadta el a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényt. A tárcavezető a jogszabályt mérföldkőnek nevezte, amely a magyar értékek védelmében született. Annak szabályai széles körű lehetőséget teremtenek a magyarság által létrehozott, a nemzet számára fontos anyagi és szellemi értékek felkutatásához, összegyűjtéséhez és regisztrációjához. A törvényben megalkották a Magyar Értéktár fogalmát, amelyet Fazekas Sándor a hungarikummá váláshoz vezető út előszobájának nevezett.
A hungarikumtörvény eleget tesz annak az alapvető célkitűzésnek, hogy egyszerre érvényesüljön a magyarság egészére kiterjedő társadalmi önszerveződés, valamint az egységes szellemiséget közvetítő kulturális javak védelmezése. A miniszter utalt arra is, hogy a kormány a múlt héten elfogadta a hungarikumtörvény végrehajtási rendeletét, amelynek révén – jogilag szabályozott keretek között – megkezdődhet a magyarság számára fontos értékek szervezett gyűjtése. Ezeknek a javaknak a felkutatása nemzetstratégiai érdek, az egyik legfontosabb feladat – jelentette ki Fazekas Sándor, s mint mondta, a Magyar Értéktár összeállításához összmagyar gyűjtőmozgalom szükséges. Ezt felismerve, egy többlépcsős, piramiselvű rendszert alakítottak ki, amely nagymértékben támaszkodik majd azokra a közösségekre, amelyek értékrendjében kiemelt helyet foglal el a kultúra és a nemzet.
A legkiemelkedőbb magyar értékek kapják majd meg a hungarikum minősítést. A rangot a Hungarikum Bizottság adományozhatja azoknak az anyagi és szellemi értékeknek, alkotásoknak, amelyek a magyar nemzet csúcsteljesítményeit alkotják. A miniszter emellett fontosnak, és az egyik elsődleges tennivalónak tartja a hungarikumok széles körű megismertetését bel- és külföldön egyaránt. Annak érdekében, hogy a magyarság legjelentősebb értékei teljes körű védelmet kapjanak, a hungarikum minősítést hamarosan védjegy fémjelzi majd – közölte Fazekas Sándor.
Az ország házában tartott rendezvényen a felszólalók közül mindenki a nemzeti értékek védelmének és megőrzésének fontosságát hangsúlyozta, köztük Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, hungarikum bizottsági tagok, valamint Horváth Zsolt országgyűlési képviselő és Závogyán Magdolna, a Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet főigazgatója is.
A nemzeti értékeket, köztük a hungarikumokat népszerűsítő eseményen a jelenlévők megismerkedhettek többek között a táncházmozgalom, az Aggteleki cseppkőbarlang, a pécsi őskeresztény temető, továbbá a fővárosi Duna-partok, a Budai Várnegyed, az Andrássy út, de a Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete, valamint a busójárás, a herendi porcelán és a törkölypálinka értékeivel is. (Fotó: Pelsőczy Csaba)

Forrás: MTI, Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája
 

Forrás: