0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Lassan jönnek rá, hogy ez a növény jelenti a jövőt

Jó tulajdonságai és olcsó termeszthetősége ellenére egyelőre lassan terjed a cirok az állati takarmányozásban, ugyanis a konzervatív tenyésztők nehezen váltanak – hangzott el egy olaszországi szakmai eseményen. A kukoricával jól konkuráló cirok előtt ugyanakkor nagy jövő állhat.

Alapvetően a mentalitás, az állattenyésztők konzervativizmusa jelenti a legfőbb akadályt a cirok további terjedése előtt, ez azonban változóban van – hangzott el azon a szakmai eseményen, amely Olaszországban zajlik ezekben a napokban és fő témája a cirok hasznosítása.

A Francia Cirok és Kukoricaszövetség (FNPSMS) által szervezett úton a magyar nyelvű szaksajtót kizárólag a Magyar Mezőgazdaság képviseli az eseményen.

A cirok felhasználása sokrétű, Európában elsősorban takarmányként hasznosítják. Leginkább a kukoricát lehet vele helyettesíteni, mivel beltartalmi értékeit tekintve hasonló eredményeket mutat.

Különösen nagy előnye, hogy az aflatoxin nem jelenik meg benne, márpedig ez komoly problémákat okoz az olasz kukoricatermesztésben.

Elsősorban ez az oka annak, hogy a kukoricatermesztés az utóbbi években a felére esett vissza a termőterületet tekintve. Az alternatívát egyre több termelő esetében a cirok jelenti, további elterjedését azonban egyelőre az ismeretek hiánya akadályozza.

A nagy nemesítési változásokon átesett cirok legfőbb erénye, a jó szárazságtűrés, a klímaváltozással egyre inkább felértékelődik. Ráadásul a növény hozama és emészthetősége is sokat javult az utóbbi évtizedekben, az állatok jól reagálnak rá.

Bár egész Európában nem túl jelentős a ciroktermesztés – mindössze 300 ezer hektáron termesztik ezt a növényt a kontinensen – számos szereplő nagy jövőt lát benne.

A sokoldalúan – például ipari alapanyagként, díszállat-eledelként, szemestakarmányként és szilázsként is – felhasználható cirok ezért várhatóan felfutás előtt áll és a kukoricatermesztésre csak korlátozottan alkalmas területeken jó alternatívát jelenthet.

Persze a cirok takarmányként való felhasználása nem csak szemeket tekintve lehetséges. A szilázscirok esetében szintén kiemelkedő jelentőséggel bír a szárazságtűrés, emellett pedig a bőséges hozam és az emészthetőség számít fő felhasználási szempontnak. A nagy hozam elérésében a szilázsciroknál sokat számít a növénynek az a képessége, hogy magasabbra képes nőni, ezáltal több takarmányt biztosít mint a sok helyütt népszerű szilázskukorica.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu