Alapvetően a mentalitás, az állattenyésztők konzervativizmusa jelenti a legfőbb akadályt a cirok további terjedése előtt, ez azonban változóban van – hangzott el azon a szakmai eseményen, amely Olaszországban zajlik ezekben a napokban és fő témája a cirok hasznosítása.
A Francia Cirok és Kukoricaszövetség (FNPSMS) által szervezett úton a magyar nyelvű szaksajtót kizárólag a Magyar Mezőgazdaság képviseli az eseményen.
A cirok felhasználása sokrétű, Európában elsősorban takarmányként hasznosítják. Leginkább a kukoricát lehet vele helyettesíteni, mivel beltartalmi értékeit tekintve hasonló eredményeket mutat.
Elsősorban ez az oka annak, hogy a kukoricatermesztés az utóbbi években a felére esett vissza a termőterületet tekintve. Az alternatívát egyre több termelő esetében a cirok jelenti, további elterjedését azonban egyelőre az ismeretek hiánya akadályozza.
A nagy nemesítési változásokon átesett cirok legfőbb erénye, a jó szárazságtűrés, a klímaváltozással egyre inkább felértékelődik. Ráadásul a növény hozama és emészthetősége is sokat javult az utóbbi évtizedekben, az állatok jól reagálnak rá.
A sokoldalúan – például ipari alapanyagként, díszállat-eledelként, szemestakarmányként és szilázsként is – felhasználható cirok ezért várhatóan felfutás előtt áll és a kukoricatermesztésre csak korlátozottan alkalmas területeken jó alternatívát jelenthet.
Persze a cirok takarmányként való felhasználása nem csak szemeket tekintve lehetséges. A szilázscirok esetében szintén kiemelkedő jelentőséggel bír a szárazságtűrés, emellett pedig a bőséges hozam és az emészthetőség számít fő felhasználási szempontnak. A nagy hozam elérésében a szilázsciroknál sokat számít a növénynek az a képessége, hogy magasabbra képes nőni, ezáltal több takarmányt biztosít mint a sok helyütt népszerű szilázskukorica.