0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

2020 a növényi egészség nemzetközi éve

Tavaly decemberben fogadta el az ENSZ közgyűlése, hogy 2020-at a növényi egészség nemzetközi évének nyilvánítsák. Ez reményeik szerint fölhívja a nagyközönség és a döntéshozók figyelmét a növényvédelem fontosságára. Napjainkban a világ növénytermelésének körülbelül 40 százaléka megy veszendőbe a károsítók miatt, ami 220 milliárd dolláros kár. Az invazív rovarok számlájára 70 milliárd dolláros kiesés írható.

A nemzetközi év fölhívja a figyelmet a növények egészségének megóvására, valamint arra, hogy mekkora szerepe van az élelmiszer-biztonságban, a környezet és a biodiverzitás megőrzésében, valamint a gazdaságban.

A Nemzetközi Növényvédelmi Egyezmény (IPPC) titkársága szerint nő a növényi károsítók szerepe, mégsem kap elég figyelmet a probléma a világon.

A nemzetközi évtől azt remélik, hogy szélesebb körű nemzetközi egyeztetés történik a növények egészségének megóvása érdekében minden szinten.

Először 2015-ben Finnország javasolta, hogy világszerte kapjon nagyobb figyelmet a probléma, a növényi károsítók ugyanis nem ismernek országhatárokat, és terjedésük megakadályozása nagyrészt nemzetközi összefogással lehetséges.

Az év lebonyolítója a FAO és az IPPC titkársága lesz, ők fogják össze a világszerte tervezett eseményeket, többek közt nemzetközi konferenciát is szerveznek. Felhívják a kormányokat, a civil szférát és a vállalkozásokat, hogy vegyenek részt a rendezvényeken, és hívják föl a figyelmet arra, hogy

az egészséges növények alkotják minden élet alapját.

A növényi kártevők és kórokozók nemcsak a növényeket károsítják, hanem csökkentik a rendelkezésre álló élelmiszer mennyiségét és drágábbá teszik az előállítását.

A növényi egészség fenntartása védi a környezetet, az erdőket és a környező növényzetet a kártevőktől, valamint segíti az éhezés, a hiányos táplálkozás és a szegénység elleni küzdelmet szerte a világon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/ippc.int