A nemzetközi év fölhívja a figyelmet a növények egészségének megóvására, valamint arra, hogy mekkora szerepe van az élelmiszer-biztonságban, a környezet és a biodiverzitás megőrzésében, valamint a gazdaságban.
A nemzetközi évtől azt remélik, hogy szélesebb körű nemzetközi egyeztetés történik a növények egészségének megóvása érdekében minden szinten.
Először 2015-ben Finnország javasolta, hogy világszerte kapjon nagyobb figyelmet a probléma, a növényi károsítók ugyanis nem ismernek országhatárokat, és terjedésük megakadályozása nagyrészt nemzetközi összefogással lehetséges.
Az év lebonyolítója a FAO és az IPPC titkársága lesz, ők fogják össze a világszerte tervezett eseményeket, többek közt nemzetközi konferenciát is szerveznek. Felhívják a kormányokat, a civil szférát és a vállalkozásokat, hogy vegyenek részt a rendezvényeken, és hívják föl a figyelmet arra, hogy
A növényi kártevők és kórokozók nemcsak a növényeket károsítják, hanem csökkentik a rendelkezésre álló élelmiszer mennyiségét és drágábbá teszik az előállítását.
A növényi egészség fenntartása védi a környezetet, az erdőket és a környező növényzetet a kártevőktől, valamint segíti az éhezés, a hiányos táplálkozás és a szegénység elleni küzdelmet szerte a világon.