0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Mi történik? Tömegesen jelölik meg zöld keresztekkel a földeket

A német gazdák tömegesen jelölik meg zöldre festett keresztekkel a földjeiket, hogy így hívják fel a figyelmet a kormány által szeptember elején elfogadott agrárkörnyezetvédelmi törvénycsomag lehetséges negatív következményeire – számol be az Agrarheute és a Die Welt.

A sajtóban csak „Willi gazdaként” emlegetett kezdeményezőhöz már országszerte gazdaszövetségek is csatlakoztak,

hogy az akció keretében a földeken és mezőkön felállított zöld keresztekkel a fogyasztókat is elgondolkoztassák.

Willi gazda szerint a törvénycsomag elfogadása óta „sok mezőgazdasági üzemben félnek, hogy a szántóföldi növénytermesztés és az állattenyésztés nehezebbé, sőt egyes egyedi esetekben csaknem lehetetlenné válik”. A gazda ezért azt szeretné elérni, hogy módosítsák a jogszabályt.

Az akcióhoz csatlakozott Német Gazdaszövetség (DBV) a zöld keresztek felállításán túl további akciókat is kilátásba helyezett, ha a politika tétlenkedne a törvénymódosításokkal. A DBV főtitkárhelyettese, Udo Hemmerling is kiemelte, hogy

a gazdákat nagyon érzékenyen érinti a törvénycsomag keretében elfogadott rovarvédelmi akcióterv, és a kormány együttműködési hajlandóságától függően további akciókat terveznek.

Az agrárkörnyezetvédelmi törvénycsomagot szeptember 4-én fogadta el a német kormány, a jogszabály a mezőgazdasággal összefüggő állat- és környezetvédelmet állítja fókuszba. A csomag része többek között, hogy a közvetlen kifizetések 6 százaléka – ez 75 millió eurót jelent – 2020-ban az EU közös agrárpolitikája második pillérének keretében lesz elérhető, míg ez eddig csak a kifizetések 4,5 százalékát érintette. Az ehhez szükséges törvénymódosítást még idén elfogadhatják. Ez a 6 százalékos arány csak 2020-ra, a jelenlegi KAP-ciklus utolsó évére vonatkozik majd.

Ugyancsak szerepel a tervek között egy önkéntes állami állatjólléti tanúsítvány bevezetése. Ez elsősorban a sertéstartókra vonatkozna, és a pontos kritériumok kidolgozása még folyamatban van.

Az agrárcsomag fontos része a glifozát alkalmazásának 2023-ig történő betiltása.

Az Európai Unióban egyébként elsőként Ausztria tiltotta be az egyes gyomirtók összetevőjeként használt szert idén júliusban.

Forrás: Agrarheute/Die Welt