0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szövetség a malacok fokozottabb védelméért

Ebben az évben a World Animal Protection nonprofit állatvédő egyesülete megalapította a 3T szövetséget, mely azzal a céllal jött létre, hogy feltárja a malacokat érő fájdalmas kezelései eljárások megszüntetésének gyakorlati lehetőségeit.

A 3T Szövetséget a WAP 2019-ben hozta létre, tagjait a sertésipar szakértőinek és érdekelt feleinek önkéntes csoportja alkotja.

A szervezet neve, a „3T” -a teeth, tails, testicles- a fogakra, farokra és herékre utal, mivel a szövetség végső célja, hogy megoldást találjon a sertéstenyésztésben elterjed farokkurtítás, a szegletfogak lecsípése, a foglecsiszolás és a sebészeti úton történő ivartalanítás megszüntetésére, mely világszinten egy óriási előre lépés lenne a sertések jóllétének növelése szempontjából.

A folyamatosan bővülő nemzetközi szövetség tagjai a sertéstenyésztés területén világszinten elismert szakértőkből áll. A 3T Szövetséget azzal a szándékkal hozták létre, hogy a szakértők és az iparban gazdaságilag érdekelt felek egy közös platformon megvitassák a felmerülő akadályokat; (műszaki, pénzügyi, szabályozási, kulturális) körülményeket; (országok, régiók, terméktípusok, termelési rendszerek) és a mások által a gyakorlatban használt megoldásokat. – mondta Dr. Sarah Ison a WAP Egyesült Királyságban található irodájának globális haszonállat-tanácsadója.

A végső cél az lenne, hogy az információk felhasználásával olyan új módszerek születnének, melyek képesek kiváltani a fájdalmas eljárásokat és amelyeket az ipar is világszerte támogat-tette hozzá.

„A világ különböző szereplőivel folytatott megbeszéléseink során már tapasztaltuk, hogy egyes országok, illetve az ipar egyes ágazatai megoldásokat találtak a fájdalmas kezelések kiküszöbölésére, például Latin-Amerikában a sebészi ivartalanítást széles körben felváltotta az immunokasztrálás, Európa kis mértékben fejlődött a farokkurtítás területén és számos vállalat többé már nem csípi le a fogakat. Némely eljárások megszüntetése, beleértve a kasztrálást bonyolult lehet. Ahhoz, hogy a kitűzött céljainkat elérjük, egy bizonyos fokig hatást kell gyakorolni azokra az ellátási láncban érdekelt felekre, kiknek az állatjólléti iránti érdeklődésük megosztott. Úgy éreztük, hogy ha a különböző nézőpontokat egy csoportban egyesítjük, nyílt párbeszéddel megoszthatjuk az egyes hipotéziseket, kidolgozhatjuk a meglévő koncepciókat és új ötleteket hozhatunk létre.”- nyilatkozta a szakember.

A szövetség idén három ülésre hívja össze a tagjait, melynek során első körben konszenzusra kívánnak jutni annak kapcsán, hogy a farokkurtítás, a foglecsípés és a sebészeti ivartalanítás fájdalmas eljárások, a tenyésztés szempontjából nem szükségesek és együttesen kell gondoskodni az alternatívák feltárásáról. A második ülésen arról beszélnek, hogy miért szükségesek ezek az eljárások és milyen kihívásokat jelent a megszüntetésük. A harmadik, szeptemberi megbeszélésen pedig a megoldások feltárásáról és azok működésbe hozatalhoz szükséges intézkedéseiről, továbbá az akadályok leküzdéséhez nélkülözhetetlen kulcsfontosságú példákról lesz szó.

Forrás: thepigsite.com