0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A kevesebb mesterséges szelekcióval tenyésztett kutyafajták viselkedése közelebb áll a farkasokéhoz

Azok a kutyafajták, melyek tenyésztésében régóta szerepet játszik a mesterséges szelekció, kevésbé bírnak a farkasokéhoz hasonló viselkedési formákkal, mint a többi fajta - jöttek rá a Milánói és Pisai Egyetem tudósai. Ehhez három fajtával végeztek kísérleteket, melynek eredményei a A Royal Society Open Science című lapban jelent meg.

A farkashoz hasonló kutyák sokkal önállóbbak és igyekeznek inkább egyedül megoldani az eléjük kerülő problémákat, minthogy segítséget várnának a gazdáiktól. A kísérlethez három fajtát választottak ki: a csehszlovák farkaskutyát, a labradort és a német juhászkutyát.

A farkaskutyák családfájába kevésbé avatkozott be a mesterséges szelekció, mint a németjuhászokéba, míg a labradoroknál ez számottevő tényező.

A kutatáshoz 56 önkéntes kutyát használtak. A kísérletek előtt megfigyelték őket a szokásos környezetükbe is, így kizárható volt, hogy valamelyik ebet például terelésre képezték volna ki, ami befolyásolta volna a vizsgálat eredményét.

A kísérlethez a kutyáknak megtanították, hogy a földre helyezett lefordított fedő alatt élelem van, amit könnyen megszerezhetnek. A kísérletben részt vevő ebek 77 százaléka sikeresen vette ezt az akadályt, ők a második körben is részt vettek. Ekkor a fedőt a földhöz rögzítették, így a kutyák önállóan nem tudtak hozzájutni az alatta lévő jutalomfalathoz.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, melyik kutya kér segítséget a jelenlévő embertől: ehhez azt vizsgálták, felveszi-e vele a szemkontaktust, illetve milyen sokáig tartja azt.

A terelőkutyáknál munka közben fontos a szemkontaktus, ezért volt fontos kizárni az ilyen kiképzést kapott ebeket a kísérlet elején.

A csehszlovák farkaskutyák kevesebb, mint egy másodpercet nézték a gazdájukat, míg a labradorok akár 4,5 másodpercig is tartották a szemkontaktust. A kutatók azonban megjegyzik, hogy

mindegyik fajta sok időt töltött azzal, hogy önállóan oldja meg a feladatot:

bámulták és szaglászták a fedőt. Ez alapján a tudósok kijelentették, hogy a kevesebb mesterséges szelekcióval tenyésztett fajták sokkal inkább a farkasokhoz hasonló viselkedést mutatnak, mint a többiek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/phys.org