0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Rágcsálók dézsmálják a cseh terményeket

Csehországban egyelőre nem találják az ellenszerét a mezei egerek támadásának. Az elszaporodott kis állatok irtózatos kárt tesznek a mezőgazdasági terményekben.

Csehországban elérte a félmilliárd koronát (több mint hatmilliárd forint) a mezei egerek által okozott mezőgazdasági kár értéke – írja a Napi.hu a Radio Praha-ra hivatkozva. Az ország agrárkamarája szerint ez a szám tovább fog nőni a közeljövőben. A károk 87 ezer hektár területet érintenek, ami nagyjából ötöde az ország megművelhető földterületének.

A mezei egerek elsősorban a gabonát pusztítják, de nem vetik meg a szóját, a cukorrépát és a napraforgót sem.

A téli vetéseket olyan súlyos kár érte, hogy a mezőgazdasági termelők egy része teljesen feladta a téli vetést.

Ugyanakkor az agrárkamara vezetője, Martin Pycha úgy véli, hogy a rágcsálójárvány miatt nem fognak drágulni az élelmiszerek Csehországban.

A mezei egerek rohamára válaszolva az agrárminisztérium engedélyezte bizonyos rágcsálóirtók használatát, ám ennek drasztikus következményei lettek: 80 nyúl és számos gólya pusztult el, így visszavonták az engedélyt. A környezetvédelmi tárca felhívja a figyelmet arra, hogy a vegyszer használatával megszegik a földvédelmi törvényt. Így most az agrártárca a károsultak anyagi kompenzációjáról tárgyal, a farmerek pedig arra akarnak engedélyt kérni, hogy a mérget közvetlenül az egérlyukakba szórhassák.

Forrás: Napi.hu