0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ésszel a kosárba!

A Wessling Quality of Life az élelmiszer-biztonság érdekében laboratóriumi vizsgálatokat és szaktanácsadási szolgáltatást nyújt a környezet- és egészségvédelemért, valamint a minőség folyamatos fejlesztéséért. Zanathy László, a cég ügyvezetője igazgatója „Ésszel a Kosárba!” címmel tartott köszöntőbeszédet az élelmiszer-szennyezettségről.

Érintette az élelmiszerekben található növényvédő szerek gyakoriságát, a táplálékon megmaradó csomagolóanyag mértékét, emellett a mikrobák és mikotoxinok előfordulását a nyers- és készételekben.

Gorka Ágnes és Király Gábor a Wessling laboratóriumában értékelik ki a toxinok fajtáit és azok mennyiségben kimutatott adatait. Többféle mikotoxin is megtalálható az élelmiszerekbe, és valamennyi káros lehet az emberi szervezetre.

A szakemberek elmondása szerint

a klímaváltozással megnövekedhetnek a mikotoxinok száma,
A mikotoxinok a fonalas gombáknak a normál működésük közben keletkező mérgező másodlagos anyagcsere-termékek. A mikotoxinok több mindenre is rezisztensek lehetnek, kiemelkedő közülük az antibiotikum-rezisztencia, ami nagyban lecsökkenti az ellenük való védekezés esélyét.

ezért a későbbiekben a fogyasztók számára a következőket ajánlottak termékvásárlás előtt: a fogyasztó csak ellenőrzött forrásból válasszon terméket, ellenőrizze, hogy Európai Uniós tagállamon kívül érkezett-e a megvásárolandó termék, továbbá a védelem érdekében, ajánlott tájékozódni a szakmai hírforrásokból az időszakos mikotoxin-szennyezettségről.

A kész termékekben is egyre gyakoribb probléma a növényvédő szerek megjelenése,

mely a vizsgálatok kimutatásai alapján egyre gyakoribb tendencia, legyen szó szinte bármely élelmiszerről.

A klímaváltozás hatására csökken a művelésre alkalmas területek száma, ezáltal megemelkedik az ökológiai lábnyom, és az éghajlatváltozással rövid időn belül bekövetkezik a növénykártevők migrációja, amelynek köszönhetően az éghajlati övön eddig nem látott kártevők jelennek meg a mezőgazdaságban.

A vizsgálatok alapján 100 mintából átlagosan 1-2-ben található a határérték fölötti koncentrációjú szermaradvány a mintavételezések során.

Hogy szermaradványt ne juttassunk a szervezetünkbe az élelmiszereken keresztül, fogyasztóként ajánlott alaposan megmosni az elfogyasztásra szánt zöldséget, gyümölcsöt, illetve megbízható forrásból szerezzük be ezeket az élelmiszereket, hogy bebizonyosodjunk arról, hogy megfelelő körülmények között, minimális (vagy legalábbis a határérték alatti) vegyszerdózissal kezelt növényekről beszélünk.

A szakemberek felhívták a figyelmet a biztonságos élelmiszer-előállítás kritériumaira is. Eszerint

az elsődleges a kifogástalan alapanyag előállítása és/vagy beszerzése; feldolgozása tiszta konyhában történjen;

a sütés-főzés során alaposan járjunk el, ellenben a lehűtést mielőbb hajtsuk végre; és nem utolsó sorban ügyeljünk arra, hogy a készételeteket a nyersanyagtól elkülönítve kezeljük. Mindezek betartása mellett is évente 10 emberből 1 szennyezett élelmiszertől betegszik meg, legjelentősebb mértékben pedig a mikrobák és mikotoxinok tehetők felelőssé a betegségek kialakulásában. A megfelelő higiéniai feltételek nélkül, és az ellenőrizhetetlen forrásokkal ez a tendencia a továbbiakban is kimutatható lesz. Amennyiben esetleg a klímaváltozás hatására tovább növekszik az idegen mikotoxinok száma Európában és hazánkban, abban az esetben ez az arányszám jelentősen növekedhet a későbbiekben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu