0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Turbóakác: a gyorsaság és a vastagság számít

A Silvanus Csoport Kft., dr. Kapusi Imre fajtáinak továbbvitelével, a fajtajogok kizárólagos átvételével, tíz éve foglalkozik gyorsan növő erdészeti fafajok, elsősorban akác nemesítésével. Az ország több területén végeznek kísérleti erdősítéseket. A Turbo Obelisk nemesakác-fajtajelölteket az OMÉK-on népszerűsítette a cég.

Az első Turbo Obelisk nemesakác kísérleti ültetvény öt évvel ezelőtt létesült Csemő térségében, ahol rendkívül kedvezőtlen talajadottságú, 2 AK minőségű területen végeztek hálózatos telepítési- és fajtakísérleteket, tudtuk meg Németh Jenő okleveles erdőmérnöktől, a Silvanus Csoport Kft. cégvezetőjétől. Az idén Nagykőrösön 25 hektárt telepítettek el a gyorsan növő, Turbo Obelisk akácklónok mikroszaporított csemetéivel.

Jelenleg körülbelül tíz szaporításra javasolt fajtajelölt klón összehasonlító kísérletei zajlanak,
amelyek kutatás-fejlesztési pályázatokból valósulnak meg, a Szent István Egyetemmel, a Nébih-el, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karával, valamint a NAIK Erdészeti Tudományos Intézettel együttműködve. A legidősebb korú ültetvény 6 éves, amit már gyérítettek, ellenben a hagyományos magyar akáccal, amit 10 éves korban kezdenek el tisztítani. A nemesakác-ültetvény tehát már öt év után hasznot hoz, a vágásérettséget pedig 15 éves korában éri el, míg a hagyományos akác 25 év után. Gyorsabb növekedése folytán tíz évvel korábban kétszeres fatömeget ad.
Elmondható, hogy az akác az egyetlen olyan kultúra, amely biztos nyereséget ad, hiszen klímaálló, ellenálló, biztos piaccal rendelkező, és az akácmézet is tekintetbe véve többhasznú fafaj.

Németh Jenő hangsúlyozta, hogy a nemesakácnak számos előnye van a nemesnyárhoz képest, aminek a piaca gyakorlatilag összeomlott. Az akác a csekély termőképességű, száraz talajok hasznosítására kiváló. Magyarországon nagyjából 600 ezer hektár olyan terület van, aminek hasznosítása szántóföldi kultúrákkal támogatás mellett is gazdaságtalan. Az akác, bár hosszabb távon, de 5-10-szer nagyobb jövedelmet termel, mint a hagyományos szántóföldi kultúrák. Ipari célú faültetvény esetében a szántó művelési ágat nem kell átváltani.

Az akácnak adott a hazai feldolgozó kapacitása, a termelők kedvező alkupozícióban vannak a piacon. Kiválóan alkalmas a trópusi keményfa kiváltására is.

A vegetatív szaporítású Turbo Obelisk nemesakác csemetéje szabadgyökerű, tőzeghengeres, konténeres kiszerelésben kapható, de elérhetők a legjobb növekedési tulajdonságú Turbo Obelisk egyedek magoncaiból származó Turbo magonccsemeték is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu