0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

446 kilogramm élelmiszert ajánlottak fel jótékony célra a 79. OMÉK kiállítói

Idén is gyűjtöttek élelmiszert a Magyar Élelmiszerbank Egyesület javára a 79. OMÉK kiállítói. A hétvégén zárult Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár résztvevői a kiállítás végén megmaradt még fogyasztható, bontatlan csomagolású, főként tartós élelmiszereket ajánlhatták fel, amelyet az Egyesület a következő napokban rászoruló családoknak, gyermek- és idősotthonoknak juttat el.

A nemzetközi élelmiszeripari kiállításokon már bevett gyakorlat, hogy a még bontatlan csomagolású, fogyasztható, megmaradt élelmiszereket a rászorulók számára összegyűjtik. Ehhez csatlakozott immár második alkalommal az OMÉK. Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer végzi a kukában, ez közel harmada az összes megtermelt élelmiszernek.

Az OMÉK-ot szervező Agrármarketing Centrum ezért is hirdette meg újra a jótékonysági gyűjtést, amellyel az élelmiszerpazarlás visszaszorítását támogató tudatos magatartás népszerűsítését is hirdetni szeretnék.

A 79. OMÉK-on 15 kiállító ajánlott fel önkéntes alapon összesen 446 kilogramm élelmiszert.

Ennek köszönhetően többek között zöldség-gyümölcs, gyümölcslé, pékáru, száraztészta, különböző húskészítmények jutnak majd el a rászorulókhoz a következő napokban.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2005-ös indulása óta több mint 62 ezer tonnányi élelmiszert osztott szét a rászorulók között, a szállítmányok értéke összességében meghaladta a 32 milliárd forintot. 2018-ban az adományok 350 karitatív szervezeten keresztül több mint 300 000 emberhez jutottak el. A tavalyi évben több mint 11 ezer tonna élelmiszerfelesleget juttatott el az Élelmiszerbank hátrányos helyzetű családokhoz, gyermekekhez, fogyatékkal élőkhöz, idősekhez, hajléktalanokhoz.

Videó az Élelmiszerbank tevékenységéről:

youtube://v/DdgNL9tFkN0

 

A 79. OMÉK adományozói az Élelmiszerbank javára:

SPAR Magyarország Kft.

Derecskei Gyümölcsös

Eisberg Hungary Kft.

Zöldség Világ Kft.

Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége

Talentis Agro Zrt.

Pálhalmi Agrospecial Kft.

Tebike Kft.

Gyermelyi Zrt.

Kométa 99 Zrt.

Delongi

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Bonafarm

Agrárminisztérium

Szarvaskút 8420 Bt.

Gazda Polgári Társulás

Forrás: OMÉK sajtóközlemény