0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Elegük lett a gazdáknak: blokádokkal tiltakoznak

Blokádokkal tiltakoztak a francia gazdák a mezőgazdasági ágazat folyamatos megbélyegzése ellen. A tüntetéseket a többi közt az ország legnagyobb agrárszakszervezete hívta életre, mivel úgy vélik, lassan "megölik" a francia mezőgazdaságot.

Dühös francia gazdálkodók állítottak blokádokat traktorjaikkal az ország fontosabb útjait – a tiltakozást a legnagyobb francia mezőgazdasági szakszervezeti szövetség, az FNSEA, valamint a fiatal gazdákat tömörítő Jeunes Agriculteurs nevű szakszervezet hívta életre.

Úgy vélik: egyes médiumok folyamatos ténykedésükkel igyekszenek rossz fényben feltüntetni a gazdálkodókat, ez pedig érezhetően rontja a piaci helyzetüket.

Nem segítenek rajtuk az importot célzó kereskedelmi egyezmények, illetve a verseny egyre nagyobb mértékű torzulása sem. Lassan „megölik” a francia mezőgazdaságot – adnak hangot egyre gyakrabban aggályaiknak a gazdák, akik közül sokan nehezményezik, hogy a környezetvédők egyfajta démoni szerepet társítanak hozzájuk. Damien Greffin, az FNSEA elnöke a demonstrációk kapcsán azt hangsúlyozta, a mezőgazdasági társadalmat naponta megbélyegzik. Patrick Merel tejtermelő, aki 34 éve dolgozik szakmájában, megerősítette ezt az érzetet.

„Amikor gazdálkodó lettem, a legtöbb médium azt hangsúlyozták, az ágazat célja az emberek élelmiszerrel való ellátása. Most azt mondják, a gazdák mérgezik a társadalmat, dacára annak, hogy az emberek még sosem éltek annyira jól, mint napjainkban”

– nyilatkozta a francia gazda. Nemcsak az ottani, hanem például a holland gazdálkodók is hasonlóan vélekednek: múlt héten több ezer traktorral vonultak fel Hágában, s bénították meg ezáltal a város közlekedését. Így tiltakoztak a koalíciós kormány egyik pártjának felvetése ellen, amely szerint a nitrogénkibocsátás csökkentése érdekében korlátozásokat kellene bevezetni az állattenyésztési ágazatban.

Forrás: farminguk.com