0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Sokba kerül a növényútlevél

A december 14-étől bevezetésre kerülő növényútlevél miatt 0,7-0,8 fonttal kerülhet majd többe egyetlen cserép primula Nagy-Britanniában. Amennyiben megállapodás nélküli brexitre kerül sor, Nagy-Britannia kikerül az EU-s növényútlevél-rendszer alól, és harmadik országgá válik.

Bármilyen döntés is születik a brit kilépéssel kapcsolatban október 31-én, annak a termelőnek, aki az EU-n belül másik termelőnek, illetve online értékesít növényt vagy szaporító anyagot, növényútlevelet kell mellékelnie az áru mellé, és regisztrálnia a brit állat- és növény-egészségügyi hatóságnál.

Amennyiben megállapodás nélküli brexitre kerül sor, Nagy-Britannia kikerül az EU-s növényútlevél-rendszer alól, és harmadik országgá válik.

Így termelői kizárólag növény-egészségügyi bizonyítvánnyal szállíthatnak ki és be is növényt az EU- határai keresztül. Ez a termelők számára óriási adminisztrációs többletmunkát eredményez. Emellett a formai követelményeknek megfelelően új számítógépes szoftverre és nyomtatókra lesz szükség az új címkék nyomtatásához, ami többletmunkaerőt igényel.

Ugyanis nem lesznek megfelelőek a cserépre ragasztott matricák, betűzős címkére, vagy jelölő szalagra lesz szükség, aminek környezetvédelmi aggályai is vannak, állítják a termelők.

Szerintük az új rendelet 0,7-0,8 fonttal (csaknem 280-300 forinttal) drágítja meg egyetlen egynyári növény árát, amit a termelőknek kell „lenyelniük”.

Óriási a bizonytalanság a jövőre nézve. A szaporítóanyag-beszállítók a brexit lehetséges kimeneteleinek függvényében határozzák meg áraikat.

A brit vállalkozások a pesszimista forgatókönyv szerint készülnek az EU új növény-egészségügyi rendeletének való megfelelésre.

Mivel a britek is védik környezetüket az idegenhonos károsítókkal szemben, megállapodás nélküli brexit esetén, a biológiai kockázatok kivédése érdekében, az EU-ból származó, a szabályozás alá eső növények és növényi termékekre vonatkozóan is megkövetelik a növény-egészségügyi bizonyítványt. A belső forgalmazás a brit növényútlevél-rendszer szerint történne.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Horticulture Week