0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Dán kocák repültek Kínába

Az afrikai sertéspestis (ASP) kitörésekor Kína felfüggesztette az élő sertések behozatalát. Most az egyik legnagyobb dán sertéstenyésztő vállalkozástól vásároltak 906 anyakocát.

Az ASP kitörésekor  a haszonállatok iránti kereslet hirtelen csökkenni kezdett. A sertéstenyésztőket lefoglalta a halálos és fertőző állatbetegségekkel szembeni küzdelem. Ezenkívül az importált sertések karanténjára vonatkozó követelmények nagyon szigorúak voltak.

A járvány több mint felével csökkentette a világ legnagyobb sertésállományát, de sok sertéstermelő most egyre nagyobb  erőfeszítést tesz az állományok feltöltésére.

A mai napig csak néhány ország rendelkezik Kínába történő beviteli engedéllyel az élő sertésekre vonatkozóan.

Az anyakocákat a CP Pokphand vásárolta, amely Kína ötödik legnagyobb sertéshús-termelő vállalkozása. Az állatok repülővel érkeztek az országba és több, mint egy hónapot töltöttek karanténban. A nyilvánosságra hozott adatok szerint a vállalat évente 4 millió sertést termel, és 2021-re ezt a mennyiséget 10 millióra szeretnék növelni.

Kínában az ASP kitörése előtt akár tízezer sertést is importáltak évente, hogy javítsák a sertés állomány genetikáját.

Az előrejelzés szerint az ASP miatt 2019-ben 38 millió tonna sertéshúst előállítanak elő, a tavalyi 54 millió tonnával szemben. Ez lehet a legalacsonyabb érték az elmúlt 20 évben.

Forrás: farmer.pl