0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A növénynemesítés jó üzlet

Minden termékcsoportban nettó növekedést ért el a KWS, a világ egyik vezető növénynemesítő vállalata. A most nyilvánosságra hozott éves pénzügyi jelentés szerint 2018/19-ben a vállalat éves nettó jövedelme 104,0 millió euró.

„Vállalkozásunk jól teljesített a kihívást jelentő mezőgazdasági környezetben” – mondta Eva Kienle, a KWS pénzügyi igazgatója.

„Minden termékcsoportnál növekedést értünk el, és a működési bevételek jelentősen növekedtek. A folyó pénzügyi évben további növekedésére számítunk a változatos termékportfólió, a fajtáink jóváhagyásának ígérete és a zöldségmag-üzletbe való belépésünk eredményeként.”

A 2018/19-es pénzügyi évben a KWS több mint 5500 alkalmazottal 70 országban 1,1 milliárd euró nettó árbevételt realizált. A kamat és adó előtti eredménya (EBIT) 150 millió euró volt. A KWS hagyományosan családi tulajdonban van, több mint 160 éve működik önállóan. Növénytermesztéssel, valamint kukorica, cukorrépa, gabonafélék, repcemag, napraforgó és zöldségfélék vetőmagjának előállításával és értékesítésével foglalkozik.

Növekedési adatok ágazatonként 2018/19-ben:

A cég kukorica ágazatbéli nettó árbevétele 0,7% -kal, 739,0 (734,2) millió euróra növekedett a vizsgált évben. Ez a növekedés elsősorban a dél-amerikai pozitív üzleti teljesítménynek tulajdonítható. Észak-Amerikában – különösen az Egyesült Államok középnyugati részén – a vetésidőszakban bekövetkezett nedves időjárási viszonyok miatt a kukoricatermesztési terület jelentősen csökkent, ami a nettó árbevétel jelentős csökkenését eredményezte. Másrészt pozitív árfolyamhatások voltak az amerikai dollár euróhoz viszonyított értékének növekedése miatt. Európában és Kínában a KWS üzlete az év folyamán összességében stabil volt. A kukorica ágazat jövedelme 22% -kal 57,9 millió euróra nőtt.

A cukorrépa-ágazat nettó árbevétele kissé emelkedett, 461,2 millió euróra. Míg a nettó árbevétel az EU-ban csökkent a nehéz termesztési körülmények, a cukorárak csökkenése és a cukoriparban a többletkapacitások megszűnése miatt, a nettó árbevétel Kelet-Európában hirtelen növekedett a CONVISO® SMART bevezetésének köszönhetően. Észak-Amerikában a nettó árbevétel javulást mutatott a termesztési terület enyhe növekedése és az erősebb amerikai dollár miatt. Az ágazat bevétele 179,6 millió euróra nőtt

A gabonaágazat nettó árbevétele hirtelen, 13,0% -kal, 170,8 millió euróra emelkedett. A rozsmag nettó árbevétele 24% -kal nőtt a termesztési terület növekedésének és a magasabb piaci részesedésnek köszönhetően. A búza- és repcemag bevétele a tárgyévben változatlan maradt, míg az árpa üzlet hirtelen növekedett. Az EBIT 25% -kal 23,0 millió euróra nőtt.

Az úgynevezett vállalati szegmens nettó árbevétele 3,9 millió euró volt. Elsősorban a KWS gazdaságaiból származnak. Mivel a KWS Csoport központi funkcióinak és az alapvető kutatási kiadásoknak a költségei a vállalati szegmenst terhelik, a bevétel általában negatív. Ezt a 3018/19-es pénzügyi évben növelte az is, hogy a cég átszervezést hajtott végre, jogi váltott és növelte informatikai kiadásait.

A KWS tőkeköltsége a 2018/2019-ös költségvetési évben összhangban volt hosszú távú növekedési terveivel, és a termelési, kutatási és fejlesztési kapacitások felállítására és bővítésére összpontosított. Többek között a társaság folytatta a cukorrépavetőmag-termelés kiterjesztését Einbeckben, egy többéves projektben, amelynek teljes volumene körülbelül 40 millió euró. A KWS kibővítette kukoricamag-szárítási és termelési kapacitásait Brazíliában és Argentínában. A 2018/2019-es pénzügyi évben a teljes tőkeköltség 96,6 millió EUR volt.

Forrás: KWS/magyarmezogazdasag.hu