0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Zongorabillentyűkre váltott a Liszt borcsalád

A Szekszárdi borvidék meghatározó borászata a Twickel Szőlőbirtok, amelynek belépő borcsaládját Liszt Ferencről nevezték el, a zeneszerző családi kötődésére emlékezve. A fiataloknak szánt kilenc tagú borcsalád most arculatot váltott. Ipacs Géza grafikus az új címkéken már csak zongorabillentyűkkel jelezte a zenei kötődést, nagyobb hangsúlyt kapott a pincészet neve a levegős, modern címkén.

A Twickel család 1993-ban vásárolta meg a Szekszárdi Borkombinátot, majd Liszt pincészet néven vezette be a piacra.

A 200 hektáros Twickel Szőlőbirtok jelentős beruházások révén mára az ország egyik meghatározó borászatává vált.

Négy borcsaládjában mindenki megtalálja az egyéniségéhez és az alkalomhoz legjobban illő bort, a Twickel Liszt családba az alapborok tartoznak, a Twickel Kajmád a prémium, a Twickel Gróf Zichy borok pedig a szuperprémium kategóriában keresettek. A Twickel Baronesse borcsalád pedig a legkülönlegesebb tételeket foglalja magában.

Zichy Mária Terézia grófnő adott nevet a Liszt pincészetnek 1993-ban, a család Liszt Ferenccel való barátságának tisztelete jeleként, halála után fia, báró Twickel György az európai trendeknek megfelelően a borászatot a tulajdonosról nevezte el, 2010-ben kiválva a Szekszárd Zrt.-ből Twickel Szőlőbirtok Kft. néven vitte tovább a céget.

A címke és a név mögött valós történet rejlik. Báró Twickel György anyai ági felmenője, gróf Zichy Géza gyermekkorától fogva szoros kötődést érzett a zene iránt, azonban 14 éves korában egy vadászbaleset során elveszítette jobb karját, de elkeseredettség helyett balkezes zongoraművésszé képezte magát és zeneszerzést is tanult. A balkezes zongorázásról több szakmai leírást közölt. Tehetségére figyelt fel Liszt Ferenc, aki szárnyai alá vette és tanította a fiatal zongoravirtuózt, később több közös koncertet is adtak, sőt Liszt Ferenc barátsága jeléül a 456. számú zongoraművét kifejezetten bal kézre komponálta. Zichy Géza hét operát és számos zeneművet írt, irodalmi munkássága is jelentős. A magyar zenei és kulturális élet mecénása volt.

A borcsaládba Szekszárdi Olaszrizling, Szekszárdi Rajnai rizling, Szekszárdi Rosé cuvée (Merlot, Kékfrankos, Pinot noir), Szekszárdi Bikavér, Szekszárdi Kadarka, Szekszárdi Kékfrankos, Szekszárdi Merlot, Szekszárdi Cabernet sauvignon és Szekszárdi Félédes Cuvée (dűlőszelekcióból).

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/salt.hu