0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hamis gyümölcs- és szőlőoltványokkal kereskedtek: lebuktak

Előzetes bejelentés alapján értesült a Nébih egyes piacokon és vásárokon zajló illegális szőlő- és gyümölcsszaporítóanyag-értékesítésről. November 17-én két helyszínen tartottak ellenőrzést. A kecskeméti használtcikk piacon egy árust szólítottak fel engedély nélkül folytatott tevékenységének azonnali felfüggesztésére, a dunaföldvári országos állat- és kirakodóvásáron hét esetben intézkedtek.

Mindkét vizsgálat alá vont helyszínen találtak szabálytalan forgalmazókat a hatósági szakemberek november közepén, a gyümölcs- és szőlőoltványok értékesítésének ellenőrzésekor, de különösen a dunaföldvári vásáron szembesültek megdöbbentő szabálytalanságokkal – írja a Nébih. Ezen a helyszínen az eladásra kínált szaporítóanyagokról (pl. gyökércsomagolt gyümölcsoltványok, facsemeték) messziről lerítt, hogy nem felelnek meg a legalapvetőbb szakmai és jogszabályi követelményeknek sem.

Tipikus hiányosság volt, hogy

egyik eladó sem rendelkezett a növényanyagokat tételesen megnevező és azok hatóságilag ellenőrzött voltát igazoló szállítói dokumentummal, továbbá hiányzott a gyümölcsszaporítóanyag-kiskereskedelmi pontokra (faiskolai lerakatok) vonatkozó növényegészségügyi regisztrációjuk is.

Az eladásra kínált növények nagy arányban silány, gyenge minőségűek voltak, sok esetben méretparamétereikben sem feleltek meg a forgalmazás követelményeinek.

Számos probléma merült fel a gyümölcsfák címkézésével kapcsolatban is: egyes esetekben a címke teljesen hiányzott, máskor az oltványtól elkülönítve tárolták vagy nagyméretű, színes – ám jelölésre és a szaporítóanyag minőségének igazolására alkalmatlan – fajtaképpel helyettesítették. Előfordult hiányos, ellentmondásos adattartalmú (pl. körteoltványon elhelyezett cseresznye fajtamegjelölés), illetve több esetben román nyelvű címkézés is. Összegezve elmondható, hogy

a jelölőmatricák semmilyen valós hatósági vagy termelői vizsgálatra nem utaltak, az oltványok minőségének tanúsítására nem voltak alkalmasak, leginkább csak a vásárlók megtévesztésére szolgáltak.

A kecskeméti és dunaföldvári helyszíneken folytatott ellenőrzések során – a fenti problémák és szabályszegések miatt – több mint 1000 darab oltvány és facsemete illegális forgalmazását tiltották meg a Nébih ellenőrei.

A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy a gyümölcsoltványok kiskereskedelme során  nagy szerepe van a vásárlói tudatosságnak. A hiteles információszerzést elsősorban az oltványokra felhelyezett címke és annak megfelelő adattartalma biztosítja. A helyesen kitöltött oltványcímkén a következő információk mindegyikének szerepelnie kell: a faj, a nemes- és alanyfajta, a termelő faiskola megnevezése, a növényegészségügyi regisztrációs szám, a növényútlevél felirat, a kategória (certifikált vagy C.A.C.), a növényegészségügyi állapot (vírusmentes, vírustesztelt, tünetmentes) megnevezése, a címke sorszáma.

Ha a vásárló egyáltalán nem talál ilyen címkét a csemetén vagy hiányos a címke adattartalma, joggal gyanakodhat illegális forgalmazásra.

A professzionális telepítőknek és a kiskert-tulajdonosoknak egyaránt fontos tudniuk, hogy a „kétséges” növények beszerzésével, elültetésével komoly növényegészségügyi kockázatot is előidézhetnek. Éppen ezért lényeges, hogy a vásárlók kizárólag hiteles, megbízható forrásból szerezzék be az ültetési anyagokat, amelyet az Európai Unió tagállamaiban működő szigorú szaporítóanyag-ellenőrzési és minőségtanúsítási rendszer tesz lehetővé.

Forrás: Nébih