0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Év végi hajtás a cégeknél: kötelező kiadni a szabadnapokat?

Szűk egy hónappal a naptári év vége előtt egyre több cég kénytelen azzal szembesülni, hogy kisebb-nagyobb fennakadásokkal is járhat, ha a Munka törvénykönyvének (Mt.) megfelelve minden munkavállalójának kiadja az idén esedékes szabadságát. Ennek elmaradása akkor is jogszabálysértésnek számít, ha az adott időszakban a munkavállaló sem akar szabadságra menni.

A probléma megoldását jelentősen nehezítheti a munkaerőhiány miatt fel nem töltött létszámkeret, illetve a karácsony előtti csúcsidőszak fokozott terhelése is – írja a napi.hu.

A kisebb cégek különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek a szabadságolások miatt, hiszen ebben a körben az eleve kisebb létszám miatt általában nehezebb megoldani a szükségessé váló helyettesítéseket – hívta fel a figyelmet a Trenkwalder munkaerő-kölcsönző és -közvetítő cég.

Néhány rendelkezés azonban lehetőséget ad a szabadság következő évre való átvitelére:

  • Az életkor után járó pótszabadság – ez életkortól függően 1-10 nap lehet – a következő év végéig adható ki. Ez főként az idősebb munkavállalók esetében ad nagyobb mozgásteret. Ugyanakkor a pótszabadság átviteléről még a tárgyévben írásban meg kell állapodni a feleknek.
  • Tárgyévben megkezdett szabadság 5 munkanappal átnyúlhat a következő évre is, ha azt közben nem szakítják meg. Aki például az általános munkarend szerint december 30-án, hétfőn megy szabadságra, a 2019-es szabadságkerete terhére január 8-áig pihenhet.
  • Friss munkaviszony: ha a munkavállalót október 1-jén vagy azt követően alkalmazták, az időszakra járó szabadság egésze a következő év március 31-éig felhasználható.
  • Emellett felmerülhet olyan ok a munkavállaló oldalán (gyes, hosszabb betegség), ami nem tette lehetővé a szabadság kiadását a megfelelő időszakban. Ilyenkor a szabadságot az ok megszűnését követő 60 napon belül kell kiadni.

Az év végéhez közeledve immár minden cégnek időszerű átvilágítania, melyik munkavállalója hol tart az idei szabadságának kiadásában. Mivel a munkáltatónak legalább 15 nappal korábban jeleznie kell, hogy a munkavállalót szabadságra kívánja küldeni, a szabadságok megtervezésére gyakorlatilag már alig egy-két hét maradt.

A szabadság kiadása előtt a munkavállalót is mindig meg kell hallgatni, mivel ő az éves szabadságkeretéből hét munkanappal szabadon rendelkezhet, ha a szándékát szintén legalább 15 nappal előre jelzi.

A ki nem vett szabadságot megváltani – a munkaviszony megszűnésekor történő megváltást kivéve – nem lehet – írta a cég.

Forrás: Napi.hu