0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Egy életelixír, ami nyersen ehetetlen

Az olajbogyó nálunk is egyre elterjedtebb a konyhákban, minden évszakban használható, hiszen pácolva, üvegben árulják. De miért nem fogyasztjuk nyersen, ahogyan a legtöbb gyümölcsöt?

A nyers olajbogyó, függetlenül attól, hogy érett, vagy zöld állapotban szedik le, szörnyen keserű ízű, kemény és lehetetlen a magjáról leszedni.  

Az olajfák gyümölcsében egy oleuropein nevű anyag található, ez a felelős az olívabogyó keserű ízéért. 

Ezt kell csökkenteni ahhoz, hogy az ehetetlen bogyókból kellemes ízű és állagú, fogyasztható termék legyen.

Az olajbogyókat az oleuropein tartalmának csökkentése érdekében felhasználás előtt kezelni kell: általában sós vízben, vagy lúgban áztatják, vagy száraz sóban pácolják és hetekre van szükség ahhoz, hogy a végeredmény finom legyen.

Az érett olajbogyó sötét lila, de a legtöbb olajbogyót még zölden betakarítják,  főleg a jobb íz miatt.  A legjobban akkor járunk, ha olyan összeállítást keresünk, amiben különböző színűek az olíva bogyók, hiszen azok állnak a legközelebb a természetes állapothoz.

Az olíva termés  80%-át kipréselik, és olajat készítenek belőle, és csak 20 %-a kerül pácolva az asztalokra.

Az olajbogyót általában salátákhoz adjuk, egyes mediterrán fogásokat ízesíthetünk vele, Készíthetünk krémet belőle szendvicsekhez. De finom csak úgy magában csipegetve, és italok mellé is gyakran felszolgálják.

Töltött formája is igen kedvelt, találhatunk közöttük fetasajttal, jalapeno- vagy pritaminpaprikával, citrommal, naranccsal, mandulával vagy fokhagymával töltött változatokat is. Szokás még húsokkal, különleges sonkákkal, szardellával és lazaccal is kitölteni a magok helyét.

Az olajbogyó, a benne lévő egyszerű zsírsavaknak, a jótékony koleszterinnek és a magas antioxidáns-tartalomnak köszönhető többek között lassítja az öregedést és javítja az ellenálló képességet.

Statisztikai adatok szerint a mediterrán országok lakói a legegészségesebbek a világon, és itt tovább is élnek az emberek. Az olajbogyó számukra olyan, mint egy életelixír.

Szinte minden étkezéskor fogyasztanak belőle: vagy pácolt bogyó, vagy olaj formájában.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu