0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 17.

Újra divat az ezüstcsőrű pinty

Az Afrikában honos ezüstcsőrű pintyet több mint egy évszázada tartják hazánkban kalitmadárként, de a díszpintyes röpdéknek is kiváló madara. Két alfaja ismeretes, melyek Észak-, illetve Kelet-Afrika szárazabb területeit népesítik be. Közeli rokona az Ázsiában előforduló malabári pinty, melyet elvileg fehér farkcsíkja és farokfedői alapján könnyen meg lehet különböztetni az ezüstcsőrű rokontól.

Mind neki, mind az ezüstcsőrű pintynek valóban ezüstös színű, a testéhez képest jókora csőre van. A malabári pintyet a nagyfokú hasonlóság miatt egyesek az ezüstcsőrű pinty alfajának tekintik. Hogy mennyire békés természetű madarunk, arról megoszlanak a tapasztalatok, vannak párok, melyek még egy nagyobb röpkalitban is problémamentesen együtt tarthatók, szaporodásra bírhatók, míg mások annyira összeférhetetlenek, hogy jókora kerti röpdében sem lehet fajtársaikkal együtt költésre bírni.

Madarunk viszonylag melegigényes, 15 °C alatti hőmérsékletet nehezen visel el, ezért, ha kerti röpdében helyezzük el, csak májustól szeptember közepéig tartsuk. Ez idő alatt 2-3 költést engedélyezzünk számára, ami legtöbbször 3-4 fióka felnevelését jelenti, de előfordulnak 2 fiókás fészekaljak éppúgy, mint hatosak.

Bár az ivarérettségét az ezüstcsőrű pinty elérheti féléves korában is, legjobb kivárni az egyéves életkort, így hosszú ideig, akár 5-6 éven keresztül is tenyésztésben tarthatók a párok.

Jellemző e fajra, hogy a kirepült fiókákat nem szükséges elválasztani, hosszú hónapokon keresztül együtt tarthatók a szüleikkel. Napjainkra az ezüstcsőrű pintyeknek igen sok színváltozatát nemesítették ki, így például ismeretesek izabella, fehér, krémszínű és barna példányai is. Előfordul már nagytestű változata is a fajnak. Az ezüstcsőrű pinty tartása, tenyésztése kezdők számára is ajánlott. Takarmányozásuk a könnyen beszerezhető egzóta-magkeverékkel, némi zöldeleség- és állatifehérje-kiegészítéssel egyszerűen megoldható.

Az utóbbi években hazánkban újra divatba jött, egyre keresettebb a faj.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság